Автор Живка Гецова Докато ние горяхме в огъня на пандемията, боледувахме

...
Автор Живка Гецова
Докато ние горяхме в огъня на пандемията, боледувахме
Коментари Харесай

Управителят проф. Петър Петров: За пръв път МБАЛ „Св. Мина...

Автор Живка Гецова

Докато ние горяхме в огъня на пандемията, боледувахме и заразявахме околните си, някои се покриха в чужбина. Сега се върнаха да мътят водата в болничното заведение

Общинските лечебни заведения към този момент са конкурентни на модерните частни клиники

Не считам да се поддавам на натиска и оклеветяващата акция, която се води против мен

- Проф. Петров, като шеф на едно от лечебните заведения в града, което пое забележителна част от натиска по време на пика на заболеваемост от коронавирус, каква е Вашата прогноза за развиването на пандемията в идните летни месеци?

- Моето персонално мнение е, че пандемията ще продължи най-малко още една година, само че всяка последваща вълна ще бъде с по-нисък пик от миналата. За да се оправим, първостепенна роля има имунизацията. Увеличеният брой на имунизираните основава натурален щит пред разпространяването на пандемията. Разбира се, прогнозите не би трябвало да бъдат абсолютизирани, защото към момента не знаем всичко за вируса. Ако той мутира във форма, неподвластна на имунизациите, пандемията може отново да придобие непредвидими размери. Не желая обаче да тревожа хората и съгласно мен до подобен апокалиптичен сюжет няма да се стигне.

- Какво е най-важното, което хората, прекарали коронавирус, би трябвало да вършат, с цел да се възстановят изцяло?

- По принцип одобряваме хората, преболедували коронавирус, при които няма затруднения, за безусловно здрави. Но въпреки всичко, както към този момент споделих, към момента доста неща за вируса не са ни известни и едно от тях е дали има късни затруднения. При всички положения е добре всеки боледувал от коронавирус да обръща особено внимание на здравето на сърдечносъдовата си система, състоящо се от постоянни профилактични прегледи и водене на верен метод на живот.

- Как се развива МБАЛ „ Св. Мина “ след краха на концепцията за превръщането й в профилирана коронавирус болница?

- Към сегашния миг положението на болничното заведение е устойчиво.

Всички просрочени отговорности са изплатени

Големият двумилионен дълг, с помощта на вещото решение на Община Пловдив, е трансформиран в капитал и болничното заведение е избавена от банкрут. Имаме насъбран дребен финансов запас, с който да покриваме неотложни и непредвидени разноски, както и да мислим за вложения в инсталация, която би имала своята възвръщаемост.

- В какво положение заварихте болничното заведение, когато постъпихте в началото като краткотрайно изпълняващ длъжността шеф през март 2020 година?

- Заварих болничното заведение на крачка от банкрут, разликата сред задължения и капитал беше единствено 45 000 лева, т.е., в случай че загубата минеше 45 000 лева, трябваше да разглася болничното заведение във банкрут. Лечебното заведение бе с празни банкови сметки, празна каса и 2 270 000 заеми, които не бяха обслужвани от години. Имаше и 200 000 лева просрочени отговорности, т.е. всеки един от кредиторите бе в правото си във всеки един миг да постави запори върху банковите сметки на сдружението и да сковава работата ни. Това надалеч не бяха всичките ми проблеми. Най-големият бе коронавирус пандемията и последвалите нареждания на РЗИ да създадем коронавирус поделение, възходящият боязън измежду чиновниците, довел до едновременното складиране на над 60 оставки. Допълнително страхът от коронавирус бе довел и до голям срив в пациентопотока към болничното заведение. Обезпечаването със средства и инсталация за работа с коронавирус пациенти бе различен проблем, пред който се изправихме. Третият огромен проблем бяха ниските предели към РЗОК, които имаше здравното заведение и които ни лимитираха в доста дребен размер на работа, т.е. средствата, които имахме право да заработим по Здравна каса, бяха равни единствено на размера на заплати и осигуровки, коeто на процедура ни обрича на генериране на загуби. Неслучайно в оня миг

нямаше нито един претендент да поеме горещия стол на шеф на болничното заведение.

- Какви дейности предприехте, с цел да реанимирате лечебното заведение?

- Действията, които започнах, за мое благополучие не самичък, а в синхрон и с поддръжката на шефа на Дирекция " Здравеопазване " доктор Калин Калинов, както и с управлението на Община Пловдив, кмета Здравко Димитров, отрасловия зам.-кмет Атести Тимчев и останалите от екипа, бяха за незабавно трансформиране на двумилионния дълг към Общината и превръщането му в капитал. Така отговорностите на здравното заведение понижиха с 2 000 000 лева, а капиталът й бе повишен със същата стойност. Това на процедура ни избави от банкрут. Другият огромен дълг от 270 000 лева, поради който бяхме за малко със запорирани сметки, бе рефинансиран от Община Пловдив, а в същото време бе предоговорена и отстъпка от 30000 лева Така останахме единствено с един безлихвен заем от 240 000 лева към Община Пловдив. Спешно привлякохме и нови експерти, което ще продължаваме да вършим и отсега нататък. По този метод работата на болничното заведение лека-полека взе да потегля нагоре. Привлякохме и консултанти, като проф. Чирков, което единствено по себе си докара до повишение на пациентопотока към болничното заведение. Привлякохме и донори, с помощта на които болничното заведение бе добре оборудвана с инсталация и защитни средства, и най-важното - единствено с дарения бе построена напълно нова кислородна апаратура.

Като изключим първия месец на ръководството ми - април 2020, през всички останали заработката на болничното заведение надхвърляше същите интервали за миналата година с сред 20 и 120 %. Бяха ни платени и надлимитно направените средства, за което бих желал горещо да благодаря на управлението на НЗОК и РЗОК, на управлението на Община Пловдив, на управлението на Дирекция " Здравеопазване ", както и на шефа на МБАЛ " Св. Пантелеймон ".

В болничното заведение бе построена и реферирана една от най-модерните PCR лаборатории в страната,

което се оказа и едно от най-добре работещите звена в болничното заведение.

Резултатът от взаимната ни работа е 317 000 лева облага от сдружението, което повече от 10 години е било на загуба от порядъка сред 500 000 и 1 000 000 лева годишно.

- Как се оправя болничното заведение с тежките финансови и кадрови проблеми? Ще бъдат ли отпуснати средства за неотложни поправки в МБАЛ „ Св. Мина “, както предлага кметът?

- Засега болничното заведение стои устойчиво. Откакто съм шеф, трудовите хонорари постоянно са били изплащани в период и в цялостен размер. Няма просрочени отговорности, няма искове от недоволни контрагенти и запори, имаме прочут финансов запас, с който можем да покрием настоящи поправки, както и да обезпечим работните заплати и осигуровки в слаби месеци като януари 2021, когато приходите ни бяха по-малко от разноските. Разбира се, в случай че средствата, които кметът предлага, бъдат отпуснати, можем да превърнем МБАЛ " Св. Мина " в здравно заведение, разполагащо с условия като в модерните частни клиники.

- Следим обстановката към напрежението в екипа на болничното заведение. Какъв е Вашият коментар по отношение на подписката, с която чиновници желаят оставката Ви?

- Напрежението е подбудено от хора, които премахвам заради неприятни резултати и отвращение да работят. Докато ние горяхме от тежките стопански проблеми на болничното заведение и в огъня на коронавирус пандемията, боледувахме от коронавирус и заразихме и фамилиите си, и все пак продължавахме да работим, тези хора удобно се бяха покрили в болнични и отпуски. Чакаха огънят да мине, някои даже отвън страната. После се върнаха и започнаха да основават раздори и да бойкотират работата ми.

Напрежението е подбудено от единственото неработещо добре сега поделение в болничното заведение, а точно хирургичното. То заработва по-малко средства, в сравнение с харчи, и по този метод води до утежняване на общите финансови резултати. Отделение, поради което болничното заведение бе санкционирана от РЗОК с над 35 000 лева Отделение, поради чиито груби нарушавания към този момент има влезнала в действие глоба от 2000 лева на Медицински контрол въз основата, на която се чака решение на съда по дело от пациент, който съди болничното заведение за 50 000 лева

Относно самата подписка персонално приказвах с огромна част от хората и много от тях ми споделиха, че не са били осведомени под какво тъкмо се подписват. Доказателство за това е фактът, че по-голямата част от подписите са на обособени листове, несвързани по никакъв метод с настояването за оставка и с обособена информация.

Доколкото знам, от Общината са решили да създадат анкетна комисия и да беседват с всеки от подписалите се, с цел да чуят техните претенции. Аз персонално не считам да се поддавам на натиска и оклеветяващата акция, която очевидно се води против мен посредством избрана медия. На някои хора обаче очевидно не им харесва, че болничното заведение отлепи от дъното и се развива добре в последните месеци, само че това няма да ме прекърши.

Продължавам да работа старателно в името на болничното заведение и пациентите и ще го върша, до момента в който имам поддръжката на общинската администрация и екипа в МБАЛ " Св. Мина ".

Проф. Петър Петров приключва медицина в МУ - Пловдив през 2003 година

През 2008 година придобива компетентност по акушерство и гинекология и репродуктивна медицина. През 2008 година пази докторска дисертация и придобива научна степен " лекар по медицина ". От 2009 година е определен за ръководител на Националния съюз на акушер-гинеколозите от доболничната помощ.

Бил е шеф на гинекологично поделение в МБАЛ " Ескулап " - Пазарджик, и съветник към " Уни Хоспитал " - Панагюрище.

През февруари 2020 година е назначен като краткотрайно изпълняващ длъжността шеф на МБАЛ " Свети Мина ", а през септември печели с отлична оценка състезанието.

Проф. Петров има над 120 научни изявления във водещи наши и интернационалните медицински издания.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР