Автор: Институт за енергиен мениджмънт (EMI)На 8 декември Великобритания и

...
Автор: Институт за енергиен мениджмънт (EMI)На 8 декември Великобритания и
Коментари Харесай

Brexatom-сделка на Великобритания и ЕС по ядрените въпроси


Автор: Институт за енергиен мениджмънт (EMI)

На 8 декември Англия и Европейската комисия реализираха съглашение по най-тежките въпроси, което разреши на договарянията за " Брекзит " да влязат във фаза 2. Отвъд мета-въпросите, свързани с третирането на чужденците, ирландската граница и финансовото споразумяване на Брекзит, съглашението също по този начин включва някои основни правила за отдръпването на Обединеното кралство от Евратом (Европейската организация за атомна енергия). В деня преди постигането на съглашението държавното управление на Обединеното кралство предприе следващи дейности по отношение на разпределението на спомагателни вложения в нуклеарния бранш.

Що се отнася до Евратом, Обединеното кралство ще бъде отговорно за основаването на личен режим за нуклеарна сигурност, с цел да се подсигурява, че няма да бъдат сложени под подозрение стандартите за неразпространение на нуклеарно оръжие. Обединеното кралство се ангажира да обезпечи обсег и успеваемост, еквивалентни на съществуващите съглашения на Евратом. Двете страни също по този начин се споразумяха за правилата на благосъстоятелност на специфични разпадащи се материали и отговорността за отработеното гориво и радиоактивните боклуци.

Евратом организира защитни инспекции на цивилен нуклеарни обекти като електроцентрали и проучвателен центрове и ръководи доставките на нуклеарно гориво в целия Европейски Съюз. POLITICO оповестява, че английското държавно управление е показало законопроект през октомври, с цел да даде на Службата за нуклеарно контролиране пълномощия да управлява сигурността, което ще изисква нов личен състав и образование. Не е ясно какъв вид следващи връзки ще има Англия с Евратом, както и бъдещата роля на Съда на Европейските общности в това отношение.

Сделката идва ден откакто държавното управление разгласи няколко вложения в нуклеарния бранш. Ще бъдат обезпечени средства за подкрепяне на създаването на дребна модулна реакторна технология: 4 млн. паунда в първата фаза за предпроектни изследвания и до към 40 млн. паунда във втората фаза, които към момента чакат утвърждение от държавното управление. 86 млн. паунда ще бъдат отдадени на програмата за нуклеарен синтез в Оксфордшир, с цел да се построи нова софтуерна платформа, която се чака да бъде отворена през 2020 година Изследователският център Оксфордшир към този момент тества нуклеарния синтез, който ще генерира сила без излъчвания посредством нагряване на атомните ядра до 10 пъти по-силно спрямо ядрото на слънцето.

Повече информация можете да намерите на: https://www.politico.eu/article/theresa-mays-latest-headache-brexatom/

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР