Автор: Евгени Генов за ГласовеСкандално разстреляният мафиот Мартин Божанов-Нотариуса бил

...
Автор: Евгени Генов за ГласовеСкандално разстреляният мафиот Мартин Божанов-Нотариуса бил
Коментари Харесай

Мартин Божанов-Нотариуса е лежал в затвора. Как тогава жена му е получила допуск до класифицирана информация в ГДБОП?

Автор: Евгени Генов за " Гласове "

Скандално разстреляният мафиот Мартин Божанов-Нотариуса бил пандизчия в Бобов дол. Как тогава жена му Гергана е получила допуск за работа с класифицирана информация, с цел да я назначат за разследващ полицай в ГДБОП?

Показно разстреляният от наемен убиец шеф на тайфа за имотни измами, рекет, заплашване и изнудване на съдии и прокурори Мартин Божанов-Нотариуса, е излежал присъда в пандиза в Бобов дол през 90-те години, след което е освободен. Това разказаха пред „ Гласове “ добре осведомени източници от Министерство на вътрешните работи, осведомени с биографията на столичния престъпник. Тук поражда обаче въпросът как жена му Гергана Божанова е получила допуск за работа с класифицирана информация „ строго секретно “, преди да бъде назначена за служител на реда в ГДБОП?

Нека разясним каква е процедурата в тази ситуация. „ Строго секретно “ е третата, най-висока степен за допуск за работа с тайните на страната. Той се изисква за предопределение в силовите ведомства и институции и то не на всички длъжности, а на изключително виновни позиции. Преди да издаде документа, ДАНС стартира разширено и задълбочено изследване на претендента. То трае минимум три месеца. Освен изследване по документи, то включва и диалог с три независими един от различен източници, които не се познават, само че пък могат да кажат какво съставлява индивидът, на който следва да постъпи в съответното силово ведомство. Освен това се пускат претенции за информации до всички вероятни архивни картотеки в престъпна полиция, съд, прокуратура, разследване, затвори и така нататък Ако е било спазено това условие на процедурата, няма метод да не излезе, че Мартин Божанов е бил пандизчия.

В реалност, откакто си излежава присъдата, след години той е оправдан по право. И досието му е чисто, води се неосъждан. При това събитие, в случай че някой реши да си извади удостоверение за съдимост за работа, ще му издадат документ, че е неосъждан и всичко е ОК. Но в случай че желае да постъпи в спецслужба, все някоя архивна картотека ще покаже, че има регистрация и мрачно леке в предишното му. Може би подобен е казусът и с въпросната Гергана. Или не е спазена процедурата за изследване, или някой си е затворил очите, допускат специалисти. В противоположен случай щеше да направи усещане, че тя дели един дом и едно легло с човек от ъндърграунда. Тогава нямаше да получи допуск „ строго секретно “ и някогашната участничка в риалити формата „ Къртицата “ нямаше по какъв начин да стане проверяващ служител на реда в ГДБОП. По някое време евентуално в нейната работа са се усетили, че има нещо неправилно в нейното досие и лишават позволява ѝ, след което е освободена от системата на Министерство на вътрешните работи. Но тя апелира по правосъден ред и след това съдът я връща на работа.

Божанов е имал две студия за красота в центъра на столицата на ул. “Алабин “, настояват още нашите източници. В действителност те са били прикрити обществени домове, профилирани да обслужват магистрати. По обед изключително интензивно ги посещавали прокурори и съдии. За тях Мартин Божанов е наемал елитни проститутки. Освен това е бил собственик и на станалия прочут затворен частен клуб за магистрати в кв. „ Гео Милев “, доста покрай някогашната Специализирана прокуратура. Там се е ходело със специфични карти за достъп. Клубът се употребявал за неофициални връзки с магистрати от приблизително и високо равнище. 

След показната екзекуция се разбра, че Мартин Божанов е откраднал с измами стотици парцели в София. Един от тях е бил в кв. “Люлин “, седма част. Става дума за апартамент, благосъстоятелност на вуйна му и чичо му - Юлия и Иван. Според съседите те били възрастни, полуграмотни хора. Божанов ги излъгал да подпишат контракт сякаш за някаква лихва на парцел в Кюстендилско, а в действителност им пробутал контракт за подаяние на жилището след тяхната гибел. След като умират, единствен правоприемник остава синът им, само че мафиотът го настанява в обществен дом в провинцията. Човекът бяга от там и се приютява на Централна гара при клошарите. Там е погубен при неизяснени условия. Съмненията са, че убийството е по поръчка на Божанов, с цел да няма правоприемник на жилището, който може да предяви искания към жилището. В него Мартин Божанов живее известно време в интервала 2008-2010 г. Над козирката във входа му построява нелегално специфична караулка за защита. По-късно той продава жилището на човек от Луковит.

Жилището на Мартин Божанов в столичния кв. “Люлин 7 “, където е живял известно време. Над входа с тъмните стъкла е противозаконната караулка, която е построил, за персоналната му защита.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР