Автор: Димитрис Константакопулос, гръцки публицист и политологИспанският премиер Педро Санчес

...
Автор: Димитрис Константакопулос, гръцки публицист и политологИспанският премиер Педро Санчес
Коментари Харесай

Бунтът на Юга: Или необходимостта да изградим нова Европа!


Автор: Димитрис Константакопулос, гръцки журналист и политолог

Испанският министър председател Педро Санчес прикани към по-голяма взаимност в Европейски Съюз за справяне с коронавирусната рецесия. Но договорът от Маастрихт не разрешава солидарността. Вместо това, сътвори съвършена „ империя на финансите “ –неолиберално обучение, налагащо ограничения за строги икономии (austerity), които в изискванията на рецесия водят до разрушение на обществената страна и плячкосване на по-малките и слаби страни-членки, както стана в Гърция, от корпорациите на по-силните и по-богатите – по-специално немските.

Не е несъмнено, че „ коронарните облигации “ са най-хубавото решение за финансиране на антикризисна стратегия на Еврозоната, тъй като те са пъпната шнур сред Европейски Съюз и Империята на финансите. И въпреки всичко те съставляват първа, доста дребна, само че значима стъпка в посока на преобразяване на Европейски Съюз от огромен неолиберален " свободен пазар ",обслужващ потребностите на световния финансов капитал, в нещо, което стартира да наподобява на същински Европейски съюз. Според испанския министър председател в този момент би трябвало се да построи стопанска система от боен вид, която да предизвиква европейското възобновяване и непоклатимост. И да стане колкото си може по-скоро с ограничения за подкрепяне на обществения дълг, подхванати към този момент от доста страни, в това число от Испания. И да продължи и след края на изключителното състояние с „ нов проект Маршал “.

Санчес напомня историческата „ неточност “ на Европейски Съюз по време на рецесията от 2008 година: точно строгите икономии доведоха до тежкото положение на здравните системи в половина Европа и изключително на социално-икономическата обстановка в Гърция. Не инцидентно редица италиански политици показаха в отворено писмо до FAZ, че в случай че Европейски Съюз не потвърди, че съществува (при сегашната вирусна криза), тогава в действителност ще престане да съществува! Италианците подлагат на критика Нидерландия, само че това, което споделят на Хага, явно е предопределено за Берлин. Жак Делор преди няколко дни също заби камбаната: неналичието на взаимност е смъртна заплаха за Европейски Съюз.

Отвратителният капитализъм

И неолибералните глобалистки елити, и неоконсерваторите, които са националистическото крило на западния истеблишмънт с представители на партията на " войната на цивилизациите ", като Помпео, Нетаняху, Питър Тийл (създател на платежната система PayPal) и други партизани на доктрината America First, демонстрираха своето гнусно лице в разгара на сегашната рецесия. Заплахата, която съставляват заплашва освен цивилизацията, само че и самото оцеляване на човечеството.

Всички на Запад крадат идващи за други страни маски и здравно съоръжение. Когато Италия изиска помощ, нито една страна от Европейски Съюз не откликна. Единствената помощ пристигна от Русия, Китай и Куба. Що се отнася до клуба Помпео-Нетаняху-Тръмп, той наложи нови наказания против Иран, обмисля военни дейности, притиска страни да не одобряват кубинската здравна помощ. Същевременно, заплашват СЗО с орязване на финансирането. Заплашват Венецуела с военна интервенция. Започват и нова „ студена война “ против Китай. И вършат това по време на пандемията, която на всички места заплашва здравето и просперитета!

В писмото на италианските политици се акцентира, че Нидерландия блокира незабавната помощ за страните-членки, въпреки от години да употребява „ данъчната си система, с цел да източва данъчни доходи от огромните страни “. Авторите напомнят също, че възобновяване на Германия след Втората международна война стана допустимо с помощта на голямата благосклонност по отношение на нейния дълг (опрощаване) и икономическата й политика като цяло.

Под сянката на дълга

Въпросът за балона на големия световен дълг, по-специално този на Юга, през днешния ден се повдига от всички, както в, по този начин и отвън Европа. Дългът се трансформира в най-големия стопански проблем на нашето време, тъкмо както общественият въпрос доминираше през XIX век. Обаче Меркел, Шойбле и Алтмайер твърдо държат на своите възгледи, макар че за Италия или Испания те са равносилни на самоубийство. Вероятно не осъзнават сериозността на риска от дефинитивно раздробяване на Европейски Съюз и последствията му за самата Германия. Резултатът е, че с всеки изминат ден се прибавя нова отрова във вътрешно-европейските връзки, които от един миг нататък няма да имат връщане.

Бофингер и модерната парична доктрина

Не всички германци мислят по този начин. Петер Бофингер, неокейнсианец и някогашен член на Консултативния комитет на икономическите специалисти към държавното управление на Федерална Република Германия, съобщи в публикация за Social Europe, че е пристигнало време за „ съвременна парична доктрина “. Съединените щати и Европейски Съюз би трябвало да компенсират загубите на компании, на служещи и независимо заети лица с директни финансови прехвърляния, без фискални ограничавания, което, както сочи Бофингер, и ЕЦБ, и американският ФЕД удостоверили в средата на март, че е допустимо. И че няма да има риск от инфлация, поради невиждания спад на потребителското търсене.

Според немския икономист, проблеми ще има единствено в страни, които не могат да заемат задоволително от наличните си средства, изключително мощно задлъжнелите в Еврозоната като Италия, и затова, би трябвало да се емитират еврооблигации за взаимно финансиране, само че средствата да не се дават под формата на заеми, а като безплатна помощ. Създадената от Европейска икономическа общност през 1975 година обща кредитна линия може да бъде употребена за взаимно разпределяне на заеми на страните-членки за финансиране проблемите с платежния баланс, произлизащи от петролната рецесия.

Нужна е положителна стратегия

Бъдещето на Европа е заложено на карта – спор, който ще породи големи последици. В настоящия си тип Европейски Съюз наподобява не е в положение да оцелее, а и не би трябвало. От друга страна, безреден пробив в Европейски Съюз не би бил подобаващ, би довел до голям брой дребни и междинни страни – на практика безпомощни пред натиска на „ Империята на финансите “. Разпадането на Европейски Съюз е план на неоконите, които не желаят съществуването на огромни формирания в света. Достатъчно е да се види възторгът в публикации за европейските проблеми в уеб страницата на екстремисткия Gatestone Institute, с цел да се разбере тактиката им. Ето за какво е незабавно да се формулира интернационален различен проект: всички сили и страни в Европейски Съюз, които са подготвени и зрели да създадат това, да намерят път сред немското схващане за неолиберална Европа и Хаоса, в случай че северното ядро ​​около Германия продължава да упорства за лична политика. Германската неотстъпчивост до момента се подхранва от съзнанието, че жертвите на личните й политики – в частност Гърция (2010, 2015) и Кипър (2013), не желаят или не са подготвени да се опълчват до дъно.

През 2011 година, изправени пред натиска на „ пазари “ и „ финанси “, които съумяха да трансфорат личните си задължения в държавни задължения, а личната си рецесия – в рецесия на Европейски Съюз, формулирахме дружно с Микис Теодоракис и Алексис Ципрас общо очертание на различно предложение за друга Европа. Проектът съдържа хрумвания за нов вид договорeност (New Deal), за рационална и справердлива отбрана на европейската стопанска система, за Европа като част от един „ многополюсен “ свят. Предложението бе подписано от редица европейски дейци и се радва сериозен триумф във всички страни. То може да стане основа за сериозен интернационален политически напън. За страдание, нито управлението на СИРИЗА, нито техните приятели в така наречен европейска „ радикална левица “, одобриха съществено текста, макар че го подписаха. Оказаха се в плен на тесногръд, кратковременен взор върху политиката. Така се стигна до идната европейска рецесия – без политическа тематика и стратегия за справяне, лавирайки сред последователите на безредното разформироване на съюза, и Германия дружно с „ Голдман Сакс “.

Но в никакъв случай не е прекомерно късно. През 1915 година в Цимервалд, Швейцария, шепа социалисти, които се опълчват на Първата международна война, привикват конференция, въпреки по-голямата част от социалистите по това време да поддържат своите държавни управления и войната. Днес голямата част от политическите сили, медиите и интелектуалната класа в Европа се управляват от интернационалните финансисти. Затова е още по-наложително и належащо всички сили, които не са следени от Империята на финансовия капитал, да свикат нова, друга от Цимервалдската конференция, с цел да се слагат основите на нов европейски ред, за Европа следена от нейните жители, а не от интернационалните финанси. Това е въпрос на живот и гибел за всички европейски нации и народи.

Превод Радко Ханджиев

-------------------

*Анализът е оповестен на уеб страницата uwidata.com. Този онлайн запас е част от плана United World International (Обединен интернационален свят), в който изтъкнати интелектуалци от целия свят,необременни от геополитически клишета, проучват и търсят отговори на наболелите проблеми на актуалния интернационален ред

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР