Автор: Александър Константинов, бивш зам.-кмет на Пловдив Кметът на Пловдив

...
Автор: Александър Константинов, бивш зам.-кмет на Пловдив Кметът на Пловдив
Коментари Харесай

Борисов вече го няма, за да му целунем ръка и той да ни даде

Автор: Александър Константинов, някогашен зам.-кмет на Пловдив



Кметът на Пловдив желае рамо от депутатите за планове, които не са в пълномощията му като градоначалник

Имаше една приказка, в която хубавицата стои на брега и чака водата да стане златна, с цел да се изкъпе в нея и да се позлати. Община Пловдив е в същата приказка. Кметът господин Димитров кани всички депутати от 16-и и 17-и изборен регион на среща за отбрана на предпочитаните планове на Община Пловдив. Явно не е схванал, че приказката към този момент е друга. Мина времето, когато можеше да отидеш при едноличния притежател, а той да бръкне и да ти даде някой различен милион от държавните пари - ту 50 млн. лева за спортна зала, ту 37 млн. лева за стадиона, ту за някоя друга волност. Новото държавно управление желае да работи по различен метод - с правила и гласност.

В Министерство на регионалното развитие се основава нов Фонд за районно развиване особено за общините, който ще финансира планове за пътищата на обща стойност от 1 милиарда лева Всички общини могат да аплайват за финансиране при три наложителни условия. Първото е съществуване на механически план с точни количествено-стойностни сметки. Процедури на „ инженеринг” към този момент няма да се финансират. Второто изискване е планът да касае единствено общински терени, т.е. всички отчуждителни процедури да са завършили. Третото изискване е в границите на тази година да са завършили процедурите по публичните поръчки и да има подписан контракт с изпълнителя. И тук идва сложното за Община Пловдив, която от години е кръгла нула и по всички индикатори - подготвени планове няма, обезпечени трасета за значимите обекти също, тъй като отчуждителните процедури се стартират в последния миг и нормално се влачат с години. Горе-долу със същото движение се движат и публичните поръчки, които или не са изпипани по закон, или в тях има някакво задкулисие, което пречи за естественото осъществяване на търговете.

В резултат Пловдив отново е няколко обиколки обратно спрямо съперниците, с които ще се състезава за парите от Фонда за районно развиване, каквото и рамо да получи от депутатите кметът Здравко Димитров.

В Министерството на финансите има още 900 млн. лева за финансови разноски, които ще се разпределят посредством отрасловите министерства, само че при същите условия. По думи на министъра на спорта, той е договорил 100 млн. лева за спортни обекти, които са в развой на реализация, само че още веднъж при същите условия. Можем ли да аплайваме за финансиране, откакто стана ясно, че три години откакто получихме 37 млн. лева за стадионите, още чакаме плана за единия от тях. В началото на 2022 година сме платили 7,9 млн. лева на строителя на стадион " Ботев " при съществуване в сметките на общината 25 млн. лева Явно казусът не е в парите, а в експертния капацитет на общинската администрация да ръководи капиталовите процеси. Как освен това състояние да отиде кметът при министъра на спорта и да изиска още средства за довеждане докрай на стадиона?

В реализацията на настоящите планове, финансирани по разнообразни стратегии, не престават другите механически проблеми. Примери колкото искаш - пропуските в плана на Небет тепе, неяснотите към плана на учебното заведение в двора на Хуманитарната гимназия, спортната зала на гимназия „ Иван Вазов” и така нататък

Има и още един значим въпрос преди срещата на кмета с депутатите. Трябва ли фокусът на полемиката да бъдат планът „ Въча” и Околовръстното шосе. Те би трябвало да се разискват на среща при новия регионален шеф, а не от кмета на града господин Димитров. Веднага се задава въпросът: дали не се търси политически резултат, а не прагматичен фокус върху градските проблеми. Не е ли по-важно да се приказва за Голямоконарско шосе, бул. " Ал. Стамболийски ", Пещерско шосе, бул. " Копривщица ", Бетонния мост и протичащото се към пробива под Централна гара, които са в окаяно положение и общината мъчно ще успее да ги ремонтира скоро сама.

Важно е представителите на другите управляващи да схванат, че времето на разпореждането с публичните средства от велможите като със свои е отминало и триумфът на ръководството не зависи от близостта с този или оня бащица. Сега е ред на качеството и действителната конкуренция надпреварата на финансиране от другите фондове.

Ако администрацията не разбере това, ще остане да чака на вятъра златната река до края на мандата.

Свързани вести Здравко Димитров търси поддръжка от депутатите за значими планове на Пловдив
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР