Автор Александър Константинов, бивш зам.-кмет на Пловдив Администрацията вероятно къта

...
Автор Александър Константинов, бивш зам.-кмет на Пловдив Администрацията вероятно къта
Коментари Харесай

Сметките на Общината пълни с пари, а капиталовата програма н...

Автор Александър Константинов, някогашен зам.-кмет на Пловдив

Администрацията евентуално къта милионите за месеците, в които няма да има задоволително доходи. Заплатите за личен състав доближиха 71% от общите разноски

Общината влезе в обичайно сложния летен интервал на финансовата годината. Той включва юли, август и септември. Този интервал е присъщ с това, че приходите внезапно понижават, а разноските си стоят като през останалите месеци. Практиката от предходните години демонстрира, че през този интервал салдото на паричните потоци е негативен, т.е. - разноските са по-големи от приходите. Разликата се покрива от насъбраните запаси през първото полугодие.

Тази година не прави изключение.

Отчетът за юли демонстрира, че разноските са 31 млн.лв., а приходите са 29 млн.лв.

Отрицателната разлика идва от намалелите доходи, тъй като, както към този момент казахме, разноските са релативно непрекъснати. Собствените доходи за месеца са единствено 11 млн.лв., от които данъчните са 6 млн.лв. Половината от данъчните доходи идват от покупко-продажбите с парцели, до момента в който налог здания е донесъл едвам 1 млн.лв.. Толкова е приносът и на налога МПС. Държавните прехвърляния са 18 млн.лв., или 62% от всички доходи. Подобни данни ще забележим и през идващите два месеца.

Разходите са общо 31 млн.лв., като единствено за заплати на личния състав са платени 22 млн.лв., което прави 71%. Разходите за прехрана са още 7 млн.лв. или 23%.

Двете групи дружно образуват 94% от всички разноски

За финансови разноски са дадени едвам 1 млн.лв., толкоз са отделени и за дотации на разнообразни действия.

Общо за седемте месеца финансовите разноски са 10 млн. лева при проект за годината от 80 млн. лева За същият интервал разноските за личен състав са 121 млн.лв., или дванадесет пъти повече. В тези разноски влизат и отчуждителните процедури, за които са разходвани 1 млн.лв. За главен ремонт са изхарчени 3 млн.лв., а за нови материални активи скромната сума от 6 млн.лв.

Най-интересното в доклада е, че

общината има налични в сметките си 120 млн.лв.?!

От тях 46 млн. лева са делегирани държавни действия, т.е. те не могат да се употребяват за общи разноски. В локалните действия наличностите са общо 75 млн.лв., като 30 млн.лв. са целеви държавни прехвърляния (за строителството на двата стадиона) и 11 млн.лв. са доходи от Такса битови боклуци. Това са целеви запаси и могат да се употребяват единствено за това, за което са добити.

Остават 34 млн.лв. за общо прилагане, насъбрани от лични доходи за първото полугодие на годината. Това напълно не е дребен запас в края на седемте месеца и няма пояснение за неуспеха на финансовата стратегия.

Разбира се, в тях има запаси за идващите месеци с негативни парични потоци, само че въпреки всичко има благоприятни условия за реализация на плануваните планове. Администрацията дължи изясненост по осъществяването на финансовата стратегия и след всеки месец интервалът се съкратява.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР