Автомобилната индустрия преживя един от най-големите спадове в продажбите през

...
Автомобилната индустрия преживя един от най-големите спадове в продажбите през
Коментари Харесай

С всички екстри: Какво търсят богатите българи в един луксозен автомобил

Автомобилната промишленост претърпя един от най-големите спадове в продажбите през тази година, а повода е ясна - пандемията, която остави милиони без работа и внесе голяма неустановеност в бизнеса и жителите. Но всекидневно по-богатите минават по-лесно през рецесии и не лимитират толкоз покупките си.

Тенденцията ясно се вижда и при продажбите на първокласни коли в България. Докато общият пазар падна с 40%, то в сегмента на скъпите коли спадът е повече от двойно по-малък - 15-20%, споделя пред Валери Томов, управител " Корпоративни продажби " в M Car София. По думите му, сходна е обстановката и в другите европейски страни.

И макар че е рецесия, най-продавани в дилърството остават най-скъпите, мощни и първокласни модели на BMW - X5, X6 и X7, споделя той. " Традиционно в България по този начин наречените SUV коли са с най-голямо търсене ", показва Томов. Богатите българи освен че не се отхвърлят от лукса, а не престават да поръчват моделите с всички екстри. " В съпоставяне с други пазари, с които си споделяме, в България продаваме най-скъпите коли като междинна цена ", споделя той. " Българинът обича автомобила да има варианти ".

С течение на годините наклонността съвсем не се трансформира, само че въпреки всичко се вижда леко утешение. " Преди години се поръчваше всичко, което се предлага за модела. Във времето има лека смяна, хората стават по-разумни и поръчват единствено това, което в действителност употребяват ", отбелязва той. Но добавя: " Нашите клиенти са капризни. В България огромна част от вариантите, да не кажа всичките, са общоприети. "

В момента най-търсените екстри са свързани с връзките и технологиите, да вземем за пример Apple CarPlay, навигация с висока резолюция и сходни. Популярна е и консиерж услугата, предлагана от BMW. Нейните оператори са в Берлин и са подготвени във всеки час от денонощието да изпълнят разнообразни молби на притежателите на първокласни BMW. " Където и да сте в Европа, може да се свържете с вградената карта и да поискате всякаква услуга - да резервира хотел или да направи резервация в най-скъпите заведения за хранене ", показва Томов.Типичният клиент е предприемач с добър приход, само че IT секторът, където заплатите са високи, стартира ясно да се откроява и на този пазар.

Според Томов поддръжката на един автомобил BMW не е по-скъпа от тази на останалите модели на пазар. " Стандартно се предлага 4 години или 200 хиляди км гаранция и се заплаща най-вече промяна на масло и филтри, както при останалите коли. И предлагаме алтернатива за предплащане на обслужванията, което пести пари ", показва той. Насред пандемията дилърството даже предлага услугата да вземе автомобила от вкъщи на клиента, а по-късно да го върне дезинфекциран.

Този сервиз е и единственият оторизиран у нас за обслужване на първокласните коли от марката Rolls-Royce. " Оказва се, че те не са малко в България, по регистрации в КАТ има към 100, а поечето са до 5-годишни ", споделя още Томов.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР