Автоматизираната билетна система, за която Община Варна похарчи по проекта

...
Автоматизираната билетна система, за която Община Варна похарчи по проекта
Коментари Харесай

Из дълбоките тайни на един провал "от национално значение"

Автоматизираната билетна система, за която Община Варна похарчи по плана си " Интегриран градски превоз " 8.3 млн. лева не може да бъде приведена в употреба поради зле проведена социална поръчка и пропуски при подписване на контракта с нейния реализатор – Консорциум " Обединение съвременен превоз ". По тази причина със същото сдружение при започване на януари т.г. е подписан нов контракт на стойност близо 1.5 млн. лева за доставка на в допълнение съоръжение. Заради изтеклия период за осъществяване на плана разноските по него ще бъдат покрити със заем от Европейска банка за възстановяване и развитие.

Това излиза наяве от документи, които " Дневник " получи от всекидневен източник. В края на август до общинската администрация във Варна бе изпратено искане по Закона за достъп до социална информация за даване на същата документи по публично открития ред. От там обаче

изпратиха отвод

В продължение на повече от година от администрацията на варненския кмет Иван Портних разпространяваха спорна информация за аргументите, довели до неуспеха на транспортния план. За него бяха изхарчени 115 млн. лева, по-голямата част от които безплатно европейско финансиране по стратегия " Регионално развиване ". Срокът за окончателното му привършване изтече на 9 юли м.г. Въпреки това единственият от десетте му съставния елемент, който все още е " в придвижване " са 70 нови рейса.

За осъществяването на неработещата автоматизирана билетна система през април 2015 година ръководителят на плана Биляна Якова е подписала контракт с Консорциум " Обединение съвременен превоз ". По него бяха доставени 304 машини, конфигурирани в рейсовете и по част от спирките им във Варна. Но стана ясно, че с въвеждането им в употреба има тежък проблем. След неведнъж отклонение на въпроса какви са аргументите за това, Якова отговори, че съгласно подписания контракт е трябвало да бъдат доставени " фискални, само че не и фискализирани устройства ". По тази причина нямало по какъв начин те да бъдат свързани в системата на Национална агенция за приходите. Междувременно огромна част от неработещите автомати към този момент са развалени.

От наличието на втория контракт, подписан отново от Якова при започване на т.г., излиза наяве, че повода машините за билети да не работят в действителност са зле проведена социална поръчка и

пропуски при договарянето с изпълнителя

В контракта е записано буквално следното: " Страните като съобразиха, че при оповестяване на процедурите за възлагане на публичните поръчки и сключването на договорите са заложени механически условия към доставките на артикули и услуги, които в хода на осъществяване на договорите и към днешна тата са оценени като незадоволителни с оглед потребностите на възложителя ".

 Договорът с Консорциум
© Дневник

Договорът с Консорциум " Обединение съвременен превоз " подписан при започване на тази година за доставка на изчезналото съоръжение за билетните автомати.

Текстът на документа усърдно заобикаля признанието, че заради упоменатите аргументи системата в никакъв случай не е била въведена в употреба. Вместо това нуждата от доставка на изчезналите и съставни елементи е стимулирана с това, че " доставката и монтажа на спомагателното съоръжение са нужни за естественото действие " на билетните автомати. Става дума за 95 портативни устройства за инспекция на документите за пътешестване, 10 броя съоръжение за автоматите за продажба на билети, система за видеонаблюдение в 160 рейса и образование на личен състав.

За да покрие тези разноски в този момент Община Варна е сключила съглашение за изменение на контракта си от 14.10.2013г. за разпределяне на

заем от ЕБВ в размер на 8 млн. лева

С него трябваше да бъде покрито личното й присъединяване в плана " Интегриран градски превоз ".

С изменението на контракта банката ще усили заема с нови 1.5 млн. лева, с цел да бъдат покрити с тях " незадоволителните механически условия ", заложени в контракта сред Биляна Якова и Консорциум " Модерен превоз " от 2015г.

В същото време, други неофициални копия от документи, с които " Дневник " разполага демонстрират, че ръководителят на плана Биляна Якова е била извънредно настойчива в отстояването на голям брой

претенции за по-високо и в допълнение възнаграждение

Почти всяка докладна бележка, изпращана до кмета на Варна Иван Портних, по проблеми на осъществяването и отчитането на плана, неотменно включва и текст, касаещ както нейното възнаграждение, по този начин и на специалиста " Финансово ръководство, доклади и заплащания " - Валентина Крушева.

 Искане от Биляна Якова до кмета на Варна за 25% нарастване на заплатата й
© Дневник

Искане от Биляна Якова до кмета на Варна за 25% нарастване на заплатата й

За да обоснове тези претенции Якова безусловно е копирала в докладните си мемоари два параграфа. Първият от тях гласи, че " " Интегриран градски превоз на Варна " е най-големият инфраструктурен план на общината от национално значение за Рпублика България ". Вторият - че ненавременното подаване на информация по осъществяването на дилемите от страна на звеното, работещо по плана, би могло да докара до " съществени финансови последствия за бюджета на Община Варна ".

С докладна бележка от 10 август м.г. Биляна Якова даже е поискала от Портних " на база на насъбрания опит " тя и Валентина Крушева да поемат ръководството и на втората фаза на плана на стойност над 30.6 млн. лева До кмета на Варна са изпратени и няколко

претенции за възнаграждение на спомагателен труд

по отчитане на документи към финансиращия орган, за продължение на работата по незавършените съставни елементи на плана и така нататък

 Справка за направени изключителни часове от Биляна Якова
© Дневник

Справка за направени изключителни часове от Биляна Якова

Сумите, получени като заплащане от Валентина Крушева за интервала август – декември 2015 година са посочени в информация, подписана, както от самата нея, по този начин и от Якова. Става дума за общо 14 хиляди лева или по 2800 лева съществена заплата на месец. За целия интервал са начислени и още 3600 лева за клас прослужено време.

Тези цифри са единствено ориентировъчни. На 7 март. т.г. Биляна Якова уведомява кмета на Варна, за проблеми с заплащанията по към този момент подписания контракт за доставка на спомагателното съоръжение за автоматизираната билетна система. От текста на същата докладна излиза наяве, че не са разплатени и дейностите по различен съставен елемент – за усъвършенствания в индустриалната база на общинското сдружение " Градски превоз ". Но

въпросът за заплатите на " звеното "

което работи по плана не е пропуснат и този път. Якова напомня, че с решение от 30 януари т.г. Общинският съвет във Варна е взел решение за обезпечаване на средства за заплати и осигурителни вноски на екипа й. Те са в размер на 613.4 хиляди лева или по над 50 хиляди на месец в продължение на една година.

 Решение на Общинския съвет във Варна за разпределяне на 613 хиляди лева за заплати и осигуровки на Биляна Якова и Валентина Крушева.
© Дневник

Решение на Общинския съвет във Варна за разпределяне на 613 хиляди лева за заплати и осигуровки на Биляна Якова и Валентина Крушева.

Освен автомати за електронна продажба на билети по него трябваше да бъде построен бърз автобусен кулоар (BRT), система за обезпечаване преимущество на рейсовете на кръстовища, друга – за информация в действително време за тяхното придвижване, по спирките да бъде положено особено покритие срещу замръзване и така нататък и тъй наречените Всички тези съставни елементи обаче все още споделят

ориста на билетните машини

Коридор не съществува, бърз автобусен превоз няма, информация по спирките - също, рейсовете не престават да чакат на алено, а заледяването на спирките следва. Така 115 млн. лева, обезпечени за " най-големият инфраструктурен план на общината от национално значение за Република България " се оказаха изхарчени без никакъв забележим резултата за качеството на живота във Варна.

По информация на " Дневник " от август осъществяването на плана е обект на инспекция от страна на Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ) и ДАНС.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР