Автоматизъм при смяна на министър-председателите няма. Когато той си подаде

...
Автоматизъм при смяна на министър-председателите няма. Когато той си подаде
Коментари Харесай

Автоматична ротация на премиери няма - следва оставка, отново връчване на мандат и гласуване в парламента на ново правителство: Проф. Киров

" Автоматизъм при промяна на министър-председателите няма. Когато той си подаде оставката, цялото държавно управление е в оставка и би трябвало още веднъж да се задейства конституционната процедура с връчване на изследователски мандат.... България от ден на ден се трансформира в република с ротационно ръководство. Не парламентарно, а ротационно ръководство, като ротацията към този момент е придобила сан на парламентарен принцип ".

Това съобщи пред БНР проф. Пламен Киров, началник на Катедрата по конституционно-правни науки в Софийския университет " Св. Климент Охридски " и някогашен парламентарен арбитър.

По думите му това е " класическо съдружно обединяване на първата и втората парламентарна група, което ще излъчи държавно управление ":

" Всякакви червени линии бяха прекрачени и имаме едно съдружно съглашение, въпреки и не завършено по метода, по който се прави в други страни ".

Проф. Киров акцентира, че няма никаква гаранция, че ротацията ще се случи след 9 месеца.

Според него в появяването на тази коалиция сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е имало интервенция на " външни фактори ":

" Началниците вкараха ред и в последна сметка ще се роди едно такова съдружно държавно управление ".

" Аз съм скептично надъхан, че доверието към парламентарното ръководство ще бъде засилено в българското общество, в гласоподавателите. По-скоро този недъгав темперамент, който придобива парламентарното ръководство в България, в допълнение ще отврати българския народ към парламентарната форма на ръководство и ще ускори наклонността от ден на ден хора да приканват за въвеждане на " мощна ръка ", разяснява още конституционалистът.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР