Автоматите изместват хората заради заплащането и трудовите регулации – показателно

...
Коментари Харесай

Защо роботите изместват хората в Южна Корея


Автоматите изместват хората поради заплащането и трудовите регулации – показателно е протичащото се в Южна Корея (снимка: CC0 Public Domain)

Дълго обсъжданият въпрос дали роботите ще изместят хората от работните им места закупи нов прочит, откакто се оказа, че строгите закони за отбрана на служащите в Южна Корея подтикват работодателите да заместват чиновниците с автомати. Случващото се там може да е предизвестие за работодателите, нормотворците и служащите по други краища на света.

Ким Йонг-рае е основен изпълнителен шеф на Speefox, най-големият производител на кондензатори в Южна Корея. Той счита, че роботите са ключът към оцеляването на компанията му. В цеха безброй свободно стоящи машини пискат, до момента в който изплюват блестящи алуминиеви листчета, които се навиват на спирали. Въздухът е изпълнен с равномерен тътен и бръмчене.

„ През цялата ни история постоянно е трябвало да намираме способи да бъдем напред “, сподели Ким пред изданието Rest of World. „ Автоматизацията е идната стъпка в този развой “.

Факторът заплата

Фабриката на Speefox е 75% автоматизирана. Не единствено тук е по този начин. Все повече южнокорейски заводи гледат да избегнат човешкия труд.

Част от тласъка за това са разноските за труд. Минималната заплата в Южна Корея се повишава непрекъснато, тя набъбна с 5% единствено тази година.

Освен това служащите обичайно имат потребност от почивки, отпуски – все неща, за които роботите нямат искания.

Трудово законодателство

Най-новият подтик в наклонността е правната отговорност за гибел или пострадване на служащ. През януари влезе в действие нова регулация – Закон за наказване при съществени бедствия. Той на процедура гласи, че в случай че служащ почине или претърпи съществени пострадвания на работното място и съдилището дефинира, че компанията е пренебрегнала стандартите за сигурност, то основният изпълнителен шеф или високопоставените мениджъри могат да бъде санкционирани или да отидат в пандиза.

Това е разтърсващо, изключително за тежката промишленост и строителния бранш. Компаниите се стараят да създадат работните места допустимо по-безопасни, само че новата норма е прям тласък да се търси метод да са нужни колкото се може по-малко служащи – или, в идеалния случай, никакви.

Търсенето на автоматизация е естествена реакция. „ Компаниите търсят метод да понижат човешкия труд “, споделя Джун Джин-по, професор от Сеулския народен университет за просвета и технологии, който учи сигурността на труда и следи реакцията на бизнеса към закона. Законът кара фирмите превантивно да „ бързат да ползват решения за сигурност, употребявайки изкуствен интелект, ИКТ и роботи “, разяснява изданието Aju Business Daily в навечерието на обнародването на закона.

Радост за производителите на роботи и смарт-фабрики

Както може да се чака, всички бизнеси, свързани с автоматиката, се радват на смяната.

Главният изпълнителен шеф на корейското звено на Universal Robots, производител на оръжия за роботи със седалище в Дания, сподели в изявление, че влизането на закона е провокирало повишаване на търсенето на роботите на компанията, употребявани в производството и строителството. Южнокорейската компания A-Robotics е свръхзаета да доставя своите безпилотни мотокари. Huawei Korea и Sejong Telecom оповестиха проекти за произвеждане на 5G-базирани интелигентни системи за наблюдаване на фабриките, които оказват помощ на фирмите да предотвратят повреди. Проектите за създаване на „ смарт “ аграрни стопанства и „ умни “ заводи в страната са 30 000 за актуалната година.

Не единствено производителите на системи за автоматика са удовлетворени от наклонността. Някои браншове, които от години страдат от недостиг на работна ръка, също поставят старания да се роботизирфат, с цел да решат казуса си с дефицита на фрагменти.

Перспективи

Ким Сон Хи, професор в Училището по трудови проучвания на Корейския университет, е угрижен, че насочването към автоматизацията може да бъде метод фирмите да се отърват от по-строгите условия за практиките си за сигурност. „ Ако тези технологии бъдат въведени, с цел да се сведат до най-малко човешката неточност или небрежността на служащите, това би могло да понижи заплахата и да има предпазен резултат “, сподели Ким. „ Но не е желателно управлението и корпорациите да заобикалят отговорността и да са в несъгласие с духа на закона. “

Междувременно компании като Speefox не престават да се автоматизират и не се интересуват от „ духа на закона “. В цеха на компанията последната спирка в индустриалния развой се прави в безшумно помещение, цялостно с хора – за разлика от останалата част от фабриката. Там чиновниците инспектират всеки корпус на кондензатор под брилянтно флуоресцентно осветяване. А компанията има за цел час по-скоро да размени и тези човешки инспектори – с камери с машинно зрение.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР