Автократ за едни и защитник на нацията за други, Виктор

...
Автократ за едни и защитник на нацията за други, Виктор
Коментари Харесай

Виктор Орбан - властелинът на една нелиберална Унгария

Автократ за едни и бранител на нацията за други, Виктор Орбан от 12 години управлява и разделя Унгария - една страна, която нейният водач суверенист трансформира надълбоко.

Петдесет и осем годишният министър председател, чиято партия завоюва парламентарните избори в неделя, наподобява непреклонен, макар обединената този път против него съпротива и изолацията му в Европа, засилена от войната в Украйна.

Управляващ от най-дълго време измежду сегашните ръководители в Европейския съюз, той стана модел за твърдолинеен политик в Европа и оттатък Атлантика. Бившият президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп вижда в него " огромен водач ", който " пази Унгария и стопира противозаконната миграция ".

Някогашна вяра на демократичния лагер

Като млад либерал на 26 години Орбан си направи име, когато с дълга коса и бяла риза през юни 1989 година насочи предизвикателство към комунистическия режим в Будапеща с пламенна тирада за независимост по време на събитие в памет на жертвите на въстанието от 1956 година

След като една година по-късно стана съосновател на Съюза на младите демократи (ФИДЕС) той се трансформира в знак на стремежите на Унгария да се освободи от тоталитаризма и да одобри западните полезности.

Станал министър председател през 1998 година, единствено на 35 години, Орбан бе заставен да отстъпи поста четири години по-късно след изборна загуба с дребна разлика от Унгарската социалистическа партия, която е правоприемник на някогашните комунисти. Това е оскърбление, което той в никакъв случай няма да не помни.

Върнал се на власт през 2010 година, когато страната е мощно разтърсена от икономическа рецесия и от кавги, свързани с предходното държавно управление на демократичната левица, Орбан се заема да циментира въздействието на своята партия в медиите и всички институции в страната в името на спасението на " унгарската нация ".

" Консервативна гражданска война "

Преизбран с огромна преднина през 2014 година, а по-късно и през 2018 година, този татко на пет деца към този момент претендира да упражнява " нелиберална народна власт ", което допуска избрана степен на авторитаризъм и релативизиране на върховенството на човешките права.

В името на отбраната на една " християнска Европа " унгарският водач отхвърля правото на леговище на мигрантите от Африка и Близкия изток, които постоянно дефинира като евентуални " терористи ". През 2015 година Орбан издигна ограда, дълга стотици километри, по южната граница на Унгария.

Апологет на " консервативната гражданска война ", Орбан превъзнася обичайните фамилни полезности и употребява боеприпас от ограничения против ЛГБТ общността.

На рецензиите на Брюксел за хипотетична корупция в ръководещите кръгове и многократни похищения против върховенството на правото министър председателят опълчва унгарските ползи и жигосва " технократския хайлайф ", само че в това време се възползва от европейските фондове.

Европейската комисия обаче втвърди тона и лиши най-малко към този момент Унгария от средства по проекта за възобновяване след коронавирус.

Циментиране на властта

Виктор Орбан скъса също с консервативните си европейски сътрудници. Неговата партия ФИДЕС напусна групата на Европейската национална партия в Европейския парламент и стартира договаряния за доближаване с крайната десница.

Неговият съюз с Варшава обаче наскоро беше разтърсен от близостта му с съветския президент Владимир Путин, който Орбан внимава да не подлага на критика, въпреки да осъжда нашествието в Украйна.

Роден на 31 май 1963 година, запаленият по футбола маджарски министър председател, който през 2010 година започва национална стратегия за строителство и възобновяване на игрища, е израсъл в непретенциозно семейство, живеещо покрай Будапеща.

Той съумя да притегли гласоподавателите от селскостопанските региони, които са му признателни за ниската безработица (3,8 процента), динамичния стопански напредък (7,1 процента) и дейната политика за поощряване на раждаемостта.

" С новия си мандат Виктор Орбан ще продължи построяването на режим, който е мъчно да бъде заменен и свален посредством избори ", разяснява за Агенция Франс Прес Габор Дьор, анализатор от института " Полиси сълюшънс " (Policy Solutions).

За да укрепи своята власт, Орбан е окуражен да " ускори въздействието си във всички сфери на живота - стопанската система, културата, образованието ", счита специалистът.

" Той желае да остави своя трайна диря ", сподели Дьор.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР