Австрийците днес гласуват на предсрочни парламентарни избори, след като коалицията

...
Австрийците днес гласуват на предсрочни парламентарни избори, след като коалицията
Коментари Харесай

Себастиан Курц - австрийският Макрон

Австрийците през днешния ден гласоподават на предварителни парламентарни избори, откакто обединението сред консерватори и социалдемократи не съумя да задържи властта. 16 партии се борят за 183 места в Народното събрание. Очаква се през днешния ден да станат ясни отговорите на два въпроса - ще се върнат ли крайнодесните във властта и ще стане ли външният министър Себастиан Курц най-младият министър председател на страната. В 17 часа локално време завършва гласуването. Малко по-късно се чакат и първите планирани резултати, съобщи корепосндентът на Българска национална телевизия Десислава Апостолова.

Млад, напорист, уверен, че точно той е бъдещият водач на Австрия. Такъв е Себастиан Курц. Роден е през 86-та във Виена, само че израства в град Мейдлинг, където живее и до през днешния ден. Започва да се занимава с политика през 2009-а, когато става член на младежката организация на неговата Народна партия.

Решава да прекъсне следването си по право, с цел да се посвети напълно на политиката. Работи като общински консултант, по-късно е назначен за държавен секретар. През 2011-а влиза в Народното събрание - получил е най-високият мажоритарен избор на тези избоpи.

Когато е единствено на 27, Себастиан Курц е назначен за най-младия външен министър в Европа. Води твърда антиимиграционна политика и е измежду хората, съдействали за затварянето на Балканския миграционен маршрут.

През май тази година поема управлението на Австрийската национална партия. Консерваторите са във властта от 30 години, съвсем постоянно в коалиция. Курц обаче взема решение, че няма да поддържа канцлера Керн и по този начин се стига до предварителния избор. Изгражда си имидж на новия тип политик, на този, който ще донесе смяната.

Наричат го " австрийския Макрон ", поради преобразуването на партията в национално придвижване, сходно на френската " Република напред " и поради облика му на харизматичния млад мъж, който елементарно печели симпатизанти. Известен е със усърдно пригладената му обратно коса и с обстоятелството, че отхвърля да носи вратовръзка.

Променя и образа на Австрийската национална партия - сменя цвета й от черен на тюркоазен и постоянно я назовава " Нова национална партия ". Убеден е в своята победа и неслучайно в един от предизборните си клипове изкачва висок планински връх. На 31 години, Себастиан Курц е на път да стане най-младия министър-председател в Европа.

 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР