Австрийският канцлер Себастиан Курц (втори от дясно на ляво) посочи,

...
Австрийският канцлер Себастиан Курц (втори от дясно на ляво) посочи,
Коментари Харесай

Как Европа ще излиза от локдауна

Австрийският канцлер Себастиан Курц (втори от дясно на ляво) уточни, че в случай че наклонността на инфектираните стартира още веднъж да се утежнява, " постоянно има опция да се натисне спирачката " и да се върнат рестриктивните мерки

След като повече от седмица броят на новите болни в най-засегнатите западноевропейски страни очевидно спада, не е ненадейно, че държавните управления - някои доста страхливо, други по-уверено, започнаха да споделят проекти по какъв начин ще се придвижат от фаза 1 на епидемията - ограничаващите ограничения, към фаза 2 - равномерен излаз от блокадите и топене на стопанските системи и живота. От това имат незабавна потребност както бизнесът, по този начин и изморените от дългата физическа изолираност хора.

Първи публично представихa проекти за излаз Австрия и Дания, само че подготвен проект има и Германия, а тактики приготвят и други страни - даже най-тежко потърпевшата Италия.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Свалянето на ограниченията няма да се случи по едно и също време на всички места, нито пък незабавно. Първо, тъй като страните и районите се движат на разнообразни скорости през епидемията. И второ, тъй като е нужно процесът да бъде муден, премислен и деликатен, с цел да не се предизвика втора вълна на болестта. За това особено предизвести и Световната здравна организация в сряда, откакто данните от Испания и Германия в последните два дни демонстрираха съмнения.

Затова и проектите разчитат на поетапно повдигане на рестриктивните мерки и оставят отворена врата за ново стягане, в случай че се наложи. Част от страните заобикалят и да показват съответни дати и по-скоро обвързват бъдещите си стъпки с покриването на избрани цели - най-много постигане на потенциал на тестване и дарба за следене и изолираност на инфектирани.

Подготвихте ли се добре?

Дали ще има рецидив на епидемията в околните няколко месеца в действителност зависи главно от това какъв брой добре страните са съумели да " задушат " разпространяването по време на актуалната фаза на ограничаващи ограничения и какъв брой добре са се подготвили за идните месеци. Добре готови значи няколко неща: равнището на разпространяване на вируса (R0) е потиснато до под 1, т.е всеки болен заразява по-малко от 1 други и това да е доказано с тестване и данни; лечебните заведения са подготвени; инфраструктурата за тестване може да покрие медицинския личен състав, рисковите групи, всички хора със признаци и контактите им в идващите месеци; здравните управляващи имат потенциала дейно да наблюдават контактите на всеки инфектиран и да изолират болните. Например съгласно калкулации на Розалинд Его от лондонското учебно заведение по хигиена, която се занимава с математически модели на инфекции, всеки инфектиран има сред 20 и 100 контакта. Ако тези качества са налице, страните би трябвало да разполагат с задоволително контролни механизми, с цел да може обществото да действа относително пълноценно.
Ето какви проекти споделят страните:

Германия

Точно на тези условия стъпва да вземем за пример немският проект за излаз от блокадата, направен от вътрешното министерство, чиято чернова изтече в медии в понеделник. В момента съгласно института " Роберт Кох " равнището на разпространяване на вируса (R0) към този момент е под 1 и ще продължи да пада, а в идните месеци би трябвало да се поддържа към тази стойност - главно с доста тестване. Планът е потенциалът на национално равнище да се усили до 500 000 проби дневно в края на май при към 60 000 в този момент. За задачата ще се отварят и мобилни станции. Другите условия са ефикасното следене на контакти и изолираност на инфектираните - вкъщи или в специфични карантинни хотели, условия за носене на маски на обществени места, наказания за нарушение на изолацията и разпоредбите.

С тези единни критерии след 19 април федералните, държавните и локалните управляващи ще могат последователно да понижават рестриктивните мерки: да отварят учебни заведения след всеобщо тестване на учениците; да отварят заведения за хранене и заведения с условия за единствено избран брой гости на дадена площ; бизнесът ще отваря последователно също - първо компании с най-голяма обществена значителност, чак по-късно тези, при които има тесни контакти с клиента. Но колкото по-добри защитни ограничения оферират те, толкоз по-скоро ще могат да заработят; огромни събития, клубове и частни тържества към този момент ще останат неразрешени. Австрия

Австрийският проект, първият публично показан в Европа, единствен показва относително съответни дати за разхлабване на ограниченията: от 14 април отварят дребните магазини с повърхност до 400 кв.м и магазините за домашни използва и строителни материали при прецизно съблюдаване на правила за дистанция; в края на април ще паднат рестриктивните мерки за придвижване в градовете; парковете ще са отворени от 14 април, само че рестриктивните мерки за събиране в тях остават; от 1 май отварят и по-големите магазини, моловете и фризьорските салони; в средата на май могат да проработят хотели, заведения за хранене, кафета и други, само че дефинитивно това ще се реши в средата на април; учебните заведения също ще отворят в средата на май; в края на юни най-рано ще се вдигне възбраната за огромните културни и спортни събития. Редом с това обаче носенето на маски ще е наложително в магазини и публичен превоз. Възрастните и хора от рискови групи ще са посъветвани да си стоят у дома, а визитите в старешки домове няма да са позволени.

Австрийският канцлер Себастиан Курц уточни, че в случай че наклонността на инфектираните стартира още веднъж да се утежнява, " постоянно има опция да се натисне спирачката " и да се върнат рестриктивните мерки. Но сега страната наподобява относително подготвена да се впусне в този опит. Австрия има над 12 хиляди случая на ковид, само че единствено малко над 200 жертви, а съгласно здравния министър Рудолф Аншобер дневният растеж на новите случаи е към 1.5% при 40% преди две седмици.

Дания

Дания, една от първите в Европа, която затвори границите си и наложи карантина, е също измежду първите, които споделят ограничения за разпределяне на рестриктивните мерки. От 15 април ще възобновят работа яслите и детските градини. Учениците от първи до пети клас ще се върнат в образователните стаи, разгласи министър председателят Мете Фредериксен, съгласно която това е " първата внимателна фаза " на връщане към обикновено действие. Ще стартират и диалози с бизнес водачите за последователно отваряне на офиси, само че доста ограничавания ще останат в действие за идващите месеци, сподели тя.

Италия

В Италия, която научи по най-лошия вероятен метод урока от незадоволителните ограничения, още има доста огромен боязън от нова вълна, въпреки към този момент няколко дни подред и жертвите, и новите болни да спадат. И въпреки всичко съгласно неофициални източници на Bloomberg се обмисля определени компании - от агро- и индустриалния бранш, да могат да отворят в средата на април при строги ограничения за отбраната на служащите, както и някои магазини при строги правила за съблюдаване на отдалеченост, само че питейните заведения и заведенията за хранене ще останат затворени. " В началото на май може би ще е моментът да стартираме да разрешаваме на хората да излизат на открито ", споделя Фабрицио Преляско, вирусолог от Миланския университет, като акцентира, че разпоредбите против събиране на хора ще останат и би трябвало да се носят маски. Междувременно министърът на опазването на здравето Роберто Сперанса приказва за подготовка за взаимно битие с вируса през идващите месеци - с проби за разкриване на имунитет, уединяване на хора със признаци и ново приложение за следене на контакти.

И другите

Чешкото държавно управление разреши от четвъртък нататък да отворят магазини със артикули за свободното време и строителни материали. Други бизнеси ще възобновят търговия след великденските празници. Прага също по този начин ще разхлаби разпоредбите за самостоятелни спортове навън като тичане и колоездене.

Норвегия ще стартира да " отваря обществото лека-полека ", съобщи министър председателят Ерна Солберг във вторник следобяд. Детските ясли и детските центрове ще отворят още веднъж от 20 април, а началните учебни заведения - от 27 април. От 20 април ще са позволени и визитите при персонални лекари и други здравни услуги.

Франция, Испания, Белгия и Финландия пък са образували експертни комисии, които да проучат опцията за последователно облекчение на карантинните правила за някои бизнеси и за учебните заведения. А испанският министър председател Педро Санчес разгласи, че възбраната за работа на всички бизнеси, които не оферират услуги и артикули от първа нужда, може да бъде вдигната след Великден.

Макар някои страни да се опасяват, че говоренето за разхлабване на ограниченията може да накара хората да станат небрежни към тях - изключително поради идващия Великден (в Западна Европа той е този уикенд), сходен спор съгласно специалисти е значим поради психологическия резултат - даже без проектите да включват закрепени периоди. " Обществото го заслужава. То понася доста компликации ", споделя Кристиане Воопен, професор по нравственос и обществени здравни науки в Университета в Кьолн и теоретичен консултант на държавното управление на Северен Рейн-Вестфалия. И прибавя, че процесът е доста значим и за построяването на доверие към дейностите на политиците и в идващите месеци. От това зависи и дали последващите правила ще се съблюдават и в последна сметка какъв брой огромен ще е рискът от втора вълна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР