Австрийският канцлер Себастиан Курц, който оглавява управляващата дясна коалиция в

...
Австрийският канцлер Себастиан Курц, който оглавява управляващата дясна коалиция в
Коментари Харесай

Скандалът с вицепремиера Щрахе разклати правителството в Австрия

Австрийският канцлер Себастиан Курц, който оглавява ръководещата дясна коалиция в страната, изключва опцията да продължи да работи с вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе - водач на извънредно дясната Партия на свободата (АПС) след ненадейно разразилия се през вчерашния ден политически скандал, обвързван с минали действия на Щрахе, заяви източник от обединението, представен от Ройтерс.

Това решение идва малко преди Курц да се срещне с вицеканцлера си тази заран. Вчера две авторитетни немски издания - списание "Шпигел " и вестник "Зюддойче цайтунг ", разгласиха видеозапис, изработен скрито през юли 2017 година, - три месеца преди парламентарните избори в Австрия, които изведоха АПС до властта и направиха Щрахе втория човек в държавното управление. В него се вижда и чува, по какъв начин водачът на АПС дава обещание строителни планове на мнима племенница на съветски олигарх в подмяна на дарения за неговата групировка.

Аферата, която се развихри броени дни преди изборите за Европейски парламент, слага под напън ръководещата коалиция, и опозицията незабавно изиска оставката на Щрахе. Канцлерът Себастиан Курц възнамерява да направи през днешния ден изказване по случая. Отзвукът от абсурда е толкоз огромен в страната, че съдружното държавно управление е на прага да рухне, отбелязва Ройтерс.

Междувременно абсурдът е необятно отразен и в австрийските медии. Тайно сниманото видео, на което вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе и лидерът на парламентарната група и заместник-кмет на Виена Йохан Гуденус беседват с рускиня, показана като племенница на съветски олигарх, за партийни субсидии и гаранции за покупко-продажби в подмяна на това, към този момент подвигна на крайник правосъдните органи, написа в електронното си издание вестник "Пресе ". Говорителят по правните въпроси на Австрийската социалдемократическа партия Ханес Яролим е подал сигнал до прокуратурата, занимаваща се със икономически и корупционни въпроси.

Генералният секретар на правораздаването Кристиан Пилначек заяви посредством ежедневника "Курир ", че с изследване на случая към този момент е натоварена висшата прокуратура, само че добави, че към момента е рано да се сформира цялостна картина по случая, защото става дума за елементи от видеозапис. Опозиционната Австрийска социалдемократическа партия упорства още преди датата на изборите за Европейски парламент да се състои парламентарен спор пред тип невиждания корупционен скандал.

Скандалът стана причина генералният секретар на Австрийската партия на свободата и лидер на партийната листа за европейските избори Харалд Вилимски да откаже днешното си посещаване в Италия, където трябваше да участва на огромен протест на деснопопулистките партии в Милано, и да остане във Виена за спешните съвещания на партията.

Разразилият се скандал е същинска политическа бомба, която ще има и интернационалните последствия, написа "Курир ". Очевидна е задачата, продължава ежедневникът, а точно да се нанесе разрушителен удар против все по-силните крайнодесни партии в Европейски Съюз. За тази цел материалът е защитаван в загадка съвсем две години. От двете немски издания, разгласили скандалното видео, направено на испанския курортен остров Ибиса - списание "Шпигел " и вестник "Зюддойче цайтунг ", отхвърлят да оповестят по какъв начин е получено то.

Историята бележи края на кариерата на Щрахе, продължава "Курир ", евентуално ще промени и крайния резултат за Австрийската партия на свободата на идните избори за Европейски парламент. Ще има въздействие и върху сдружението на десните партии в Европа. Това е тежък удар и за обединението във Виена, разяснява "Курир ", съобщи Българска телеграфна агенция. Съществува възможност абсурдът да се отрази неподходящо и върху резултатите от изборите за Европeйски парламент на ръководещата Австрийска национална партия, чийто лидер е канцлерът Себастиан Курц.

Според към момента непотвърдени клюки, вероятни са два разновидността: нови избори или продължение на държавната коалиция с вицеканцлер Норберт Хофер, сега министър на превоза от квотата на Австрийската партия на свободата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР