Австрийският енергиен регулатор E-Control публикува изявление на 30 октомври, в

...
Австрийският енергиен регулатор E-Control публикува изявление на 30 октомври, в
Коментари Харесай

Украйна шантажира Европейския съюз с руския газ

Австрийският енергиен регулатор E-Control разгласява изказване на 30 октомври, в което се споделя: Австрия има вяра, че преносът на съветски газ през Украйна може да продължи, до момента в който газопроводът работи.

Както изяснява ТАСС, един от значимите вносители на нашето гориво (Австрия към момента зависи от съветския газ с 43% от потреблението си) разяснява изказването на ръководителя на украинската Нафтогаз Андрей Чернишов. На 29 октомври той разгласи, че Киев няма да възобнови съглашението за пренос на съветско гориво за Европа, което изтича в края на 2024 година

„ Договорът ще завърши и преносът ще спре “, разгласи Чернишов. Според него режимът в Киев би го спрял и в този момент, само че „ не можем да лишим някои страни от Европейски Съюз, които апропо са наши сътрудници, от опцията да получат синьо гориво и да се приготвят за зимата “.

Редица специалисти свързват газовия демарш на Украйна с обстоятелството, че Киев е извънредно неудовлетворен от смяната в осведомителния дневен ред. На фона на израелската военна интервенция в линията Газа, украинският въпрос очевидно изчезна от първите страници на медиите, а западните законодатели са все по-малко въодушевени да отпускат нови средства на Киев. Затова доста специалисти считат, че скоро украинските управляващи ще се опитат да привлекат вниманието с някои гръмки думи и дейности.

Въпросът е към кого е адресирано това изказване. Изглежда, че получателят е Русия. Преди началото на СВO, точно през Украйна, с всички различни тръбопроводи, минаваше забележителен дял от нашия експорт на газ за Европа. Която, от своя страна, беше главният консуматор на съветски газ с наклонност за увеличение на вноса.

Сега обаче обстановката се промени. И с директните числа, и с направленията, и с вероятностите. „ Обемите, които доставяме за Европейски Съюз, са умерени. Ако доставките ни за Европа през 2021 година бяха към 150 милиарда кубични метра, то през 2023 година, според нашите оценки, ще бъдат под 30 милиарда “, изяснява пред ИА Regnum, генералният шеф на Фонда за национална енергийна сигурност (ФНЕБ), началник на катедра " Политология " на Финансовия университет Константин Симонов.

Така да вземем за пример горепосочената Австрия, макар че остава значително подвластна от нашето относително на ниска цена гориво (43% от вноса на газ, както беше посочено по-горе), съществено понижи каузи на вноса от Русия - за съпоставяне през февруари 2022 година нашият газ беше 79%.

Рязкото понижаване на размера на съветските доставки за Европа, за което приказва Симонов, е разследване от европейските наказания, както и от демонстративната политика на Европейски Съюз за отвод от съветското синьо гориво.

Москва не чака този курс да се промени скоро. „ Русия построява своите газови проекти без значение от единодушието или несъгласието на Украйна за удължение на контракта. Вече беше ясно, че доста ще зависи от политическата обстановка в края на 2024 година - и каква ще бъде тази обстановка, в този момент не е ясно “, сподели за IA Regnum Станислав Митрахович, откривател във Финансовия университет и специалист във ФНЕБ.

Затова, както добави той, в този момент се търсят други разновидности за пренос: турски или ирански газови хъбове, проекти за LNG (втечнен естествен газ), експорт на газ за Китай и Централна Азия.

Затова Русия не се опасява изключително от украинските закани. Но виж за Европа те наподобяват страшни.

Спокойствие да си разрешат единствено унгарците

„ Европа се намира в сложна обстановка “, отбелязва Симонов. „ Да, те имат доставки на LNG от Съединени американски щати, само че тяхното ползване на газ е намаляло с 20% в съпоставяне със междинното равнище през последните 5 години. “

Европа няма да замръзне, само че страните от Стария свят не могат да заменят газа в промишлеността и там деиндустриализацията е действителност. Още повече, че поради непостоянния баланс всевъзможни спомагателни спирания на доставките към този момент се трансформират в форсмажорни, показва Симонов. По-специално, неуспехът на доставките през Украйна.

„ Газът минава през Украйна за Австрия, Чехия, Словакия, Германия, Италия и Холандия. За съпоставяне, през „ Турски поток “ газът минава единствено до Балканите и стига най-много до Унгария “, уточни в коментар за организация Regnum Игор Юшков, водещ анализатор на ФНЕБ и учител във Финансовия университет.

Става ясно за какво унгарците (които получават газ през Турция) към този момент обявиха, че не се тормозят изключително от проектите и настроенията на украинските директни страни.

„ Гръбопроводът „ Турски поток “ има голям потенциал. Капацитетът му от Сърбия до Унгария е 8,5 милиарда кубически метра... Според нашия дълготраен контракт „ Газпром износ “ би трябвало да доставя годишно 4,5 милиарда кубически метра газ на Унгария “, сподели унгарският външен министър Петер Сиярто пред РИА Новости. По неговите думи, ще е належащо единствено да се подписа техническо съглашение за пренасочване на 1 милиард кубически метра (които в този момент текат през Украйна) към Турски поток.

Но за останалата част от Европа неуспехът в доставките може да коства доста скъпо - от което Украйна се възползва.

„ В Киев се пробват да привлекат вниманието и да изнудват европейците “, отбелязва Юшков. Той напомни, че по-рано Украйна е заплашвала да не възобнови съглашението с Газпром.

Украинската страна загатна: в случай че европейските компании пренапишат договорите с нашата газова компания и реалокират пункта за приемане на газ до руско-украинската граница, тогава Киев ще подпише съглашения за пренос със самите европейци. В Киев не отхвърлят обстоятелството на преноса - единствено контракта с " Газпром ", изясни Юшков.

Киевските водачи желаят директни контракти с европейски компании, с цел да получават непосредствено пари от тях, както и газът, който тече през Украйна, да стане европейска благосъстоятелност (тоест Европейски Съюз да носи отговорност за него).

Обходните маневри за Европа са малко евентуални

Разбира се, привличането на вниманието на европейците беше направено много неумело. „ Изявленията са направени от Нафтогаз на Украйна, който в действителност не взе участие в преноса. През 2019 година, както изисква европейското законодателство, операторът на газопреносната система беше обособен от Нафтогаз. И този оператор не е правил никакви изказвания “, - изяснява Юшков.

Както и да е, специалистите не се съмняват, че Киев ще извърши опасността си - съветският пренос през Украйна най-вероятно ще спре през 2024 година

Да, чисто теоретично не е нужен контракт за експорт на газ през украинската ГТС. „ Украйна мина към европейската аварийна система за изпомпване на газ и не е нужен дълготраен контракт. Киев е задължен да организира търгове за пренос (ден, седмица, месец предварително) и Газпром може да се яви на търга когато и да е и да подписа контракт за пренос “, показва Юшков. Въпреки това Киев може да наложи национални наказания против Газпром, като му забрани да взе участие в търга.

И да, теоретично има други канали за доставка на съветски газ за Европа, само че Европа не може да ги пусне. „ Има водопровод през Беларус и Полша. Сега обаче той не действа “, спомня си Симонов, обяснявайки, „ Полша открадна имущество от Газпром (48% от тази тръба), а съветското държавно управление забрани на Газпром всевъзможни интервенции с нея. “

Освен това една от линиите на " Северен поток 2 " е в работно положение (а двете, които бяха взривени, към момента могат да бъдат ремонтирани). И тук обаче всичко опира до политика, споделя Симонов.

Теоретично Русия може да работи с европейските ползи тук. „ По-специално с индустриалното лоби, което може да се прояви. Ако до края на 2024 година бъде преодоляна острата фаза на спора, тогава това лоби може да си каже думата “, споделя Станислав Митрахович. Едва ли обаче това лоби ще каже нещо срещу американските ползи или даже отзиви.

„ След края на отоплителния сезон преносът може да бъде спрян. Сега американците ще оставят този сезон да мине, след което ще окажат напън върху Украйна, с цел да изместят Русия от европейския газов пазар “, споделя Игор Юшков.

Двете правосъдни разбирателства

И това даже не взема поради обстоятелството, че правосъдните каузи стоят и препречват пътя на възобновяване на съветския експорт за Европейски Съюз.

Първо, руско-украински . " Формално Украйна и Газпром имат взаимни искания ", напомни Юшков.

По мнението на Киев съветската компания не съблюдава правилото „ изтегли или заплати “. Според контракта " Газпром " се задължава да заплаща дневно за изпомпване на количество от 109,5 милиона кубически метра газ (дори в случай че изпомпва по-малко).

Сега Газпром изпомпва към 42 милиона кубически метра и ги заплаща. „ Това се изяснява с обстоятелството, че Украйна първа наруши контракта - тя беше длъжна да даде на Газпром опция да избере маршрут, само че в действителност не го направи “, - сподели Юшков.

Второ, руско-европейските правосъдни разногласия . „ Ако приемем, че военният спор завърши, тогава ни чакат огромни правосъдни истории. Кой не е извършил отговорностите си: доставчикът или потребителите? “ – отбелязва Симонов.

Европейските консуматори към този момент заведоха правосъдни каузи против Газпром заради обстоятелството, че газът не е дошъл в пунктовете за приемане на газ. Освен това те поясняват прекосяването на заплащанията в рубли, за което упорства съветската страна, като следващото нарушаване на контракта.

Газпром назовава протичащото се форсмажор: Украйна блокира една от линиите, Полша открадна тръбата, нашите газопроводи бяха взривени - а преди този момент Siemens наруши договорните си отговорности за ремонт и връщане на турбината. „ Така че Газпром разполага с фургон и дребна количка причини, в случай че, несъмнено, има вяра за заслужено правораздаване “, - отбелязва Константин Симонов.

Докато тези проблеми не бъдат позволени, малко евентуално е Москва да стартира възобновяване на „ Потоците “ или да подпише контракти с Европейски Съюз за увеличение на износа и превъзмогване на европейския енергиен недостиг, акцентират специалисти.

Превод: Европейски Съюз

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР