: - Австрийската група HETA, която управлява останките от Hypo

...
: - Австрийската група HETA, която управлява останките от Hypo
Коментари Харесай

От лизинга към колекторския бизнес

:

- Австрийската група HETA, която ръководи останките от Hypo Alpe Adria, се изтегли дефинитивно от България, прехвърляйки бизнеса си.

- Купувач е учредената от досегашни мениджъри и чиновници " АМС България ", която по този начин се намесва на пазара на колекторските компании.

- Прогнозите са неприятните лизингови вземания да бъдат събрани за към две години.Портфейл със отговорности за повече от 150 млн. евро остава след изтеглянето на австрийската група. Още по тематиката
Колекторските организации изкупиха неприятни отговорности за 1 милиарда лева, прогнозите за 2017 година са за удвояване
11 яну 2017
За първата половин година са подписани покупко-продажби за над 600 млн. лева В момента се продават неприятни портфейли за още 550 млн. лева
31 авг 2016
Пазарът на просрочени отговорности е в взрив: подписаните и задвижените тази година продажби приближават 1 милиарда лева
22 юли 2016
Heta Asset Reolution, сдружението, което осребрява останките от Hypo Alpe Adria, продава портфейл от неприятни лизингови вземания за 130 млн. евро
13 май 2016 В природата няма боклуци - останките от всяко животно или растение се трансформират в храна за други. В бизнеса в огромна степен важи същият закон и пресният образец за това е случилото се с българското отделение на тогавашната австрийска финансова група Hypo Alpe Adria (сега HETA). Създадено преди 11 години, то финансираше покупката на първокласни артикули, в това число яхти и бентлита. Катастрофира в рецесията от 2008 година и от този момент насам беше на изкуствено дишане с единствената цел да се разпродадат активите.

Това беше до 27 юни тази година, когато апаратът е изключен и останките са предадени в ръцете на локалния мениджмънт. Поемайки на собствен риск ръководството на активите и несъбраните дотук вземания, досегашните ръководители на бизнеса се трансформират от реализатори в бизнесмени и на процедура се включват в динамичния пазар на колекторските компании. Шансовете са да бъдат заслужен състезател за конкуренцията, защото най-добре познават активите и клиентите си, а и получават наготово прочистен портфейл с задължения за над 150 милиона евро. В същото време във Виена, където текат аналогични процеси в централата, са облекчени, че най-сетне поставят точка на несполучливата агресия, в която бяха налети близо 400 млн. лева, и българската интродукция повече няма да носи загуби.

Естествено съдружничество

До изненадващото мениджърско изкупуване на бизнеса на HETA в България се стигна след напразна процедура по продажба на портфейла от несъбрани вземания за 130 млн. евро номинал на двете й локални сдружения - " Хета асет резолюшън България " и " Хета асет резолюшън ауто България ". Търгът бе задвижен предходната година като значима стъпка преди цялостното очистване на бизнеса на австрийската група тук. Макар препоръчаните отговорности да бяха освен необслужвани, само че и много остарели, над 8-9-годишни, интерес към тях не липсваше както от лизингови сдружения, по този начин и от колекторски компании. Но до момента в който те изчакваха намаляване на цените, по информация на " Капитал " оферти са подали нестратегически вложители с български притежатели. Най-вероятно с цел да се избегне репутационният риск вземанията да попаднат в ръцете на длъжници, които по този метод на ниска цена да занулят отговорностите си, австрийската централа не се е решила на продажба. Така се стигна до разновидността с прекачване на бизнеса на досегашните му мениджъри в договорка, чиито параметри са фирмена загадка.

Изпълнителният шеф Николай Нешев, специалистът по риск мениджмънт Станислав Божков и експертът по ръководство на активи Ивелина Александрова са триото, което поема предизвикването през новоучредената компания " АМС България ". В нея Нешев и Божков държат по 42.5%, а останалите 15% са под контрола на Александрова, се вижда от Търговския указател. В съдружието влиза и адвокатската адвокатска фирма " Савов и сътрудници ", включени са оценители, работи се с най-големия осигурителен брокер в България и е наета складова база за предпазване на конфискуваните активи. Под покрива на новата компания ще се съберат към двайсет души личен състав, най-вече някогашни сътрудници от " Хета ".

Така структурирано " АМС България " отсега нататък ще се намесва на конкурентния пазар на колекторските компании, започвайки със събирането на отговорностите към двете " Хета ". Иначе пряк приемник на активите от досегашния австрийски притежател е Кей Ел Ес Ен - сдружение със специфична цел, учредено през май тази година с капитал от 10 хиляди лева То е заложено заложено против 1 млн. евро в интерес на " АМС България ", с цел да може през него да се парират в задатък вероятните юридически хватки от длъжници, като да вземем за пример запори на сметки.

Новият състезател при колекторите

Пред " Капитал " от мениджърския екип не разясниха параметрите на контракта си с Виена, защото в него има уговорка за конфиденциалност. Поясниха обаче, че се впускат в предизвикването, тъй като този вид за ръководство на портфейла от вземания дава опция за доста по-ефективно събиране на задълженията. Например, в случай че се появи претендент за покупка на някой конфискуван актив, няма да се чака с месеци утвърждение от купувача, каквато е била системата след национализирането на HETA в Австрия, а ще се работи на момента. Освен това има доста интервенции, които могат да се усъвършенстват, да вземем за пример изземването на активи.

Обикновено при сходни схеми за мениджърско изкупуване първичното закрепено заплащане на цената е под формата на дребна сума, която се добавя от бъдещите доходи от събраните вземания и продадените активи. Този вид връзки са или с стеснен период, или е избран най-много на събраните отговорности, оттатък който купувачът автоматизирано завършва с уговорките си към продавача.

Досегашният изпълнителен шеф на " Хета " и сегашен началник на " АМС България " Николай Нешев изясни, че осен с лизинговите портфейли екипът му ще се занимава и с колекторска работа за други клиенти. Вече имало контракт с втори клиент, като се водели договаряния с банки и за покупка на портфейли (виж карето).

Висок старт

На този стадий това, които има да събира " АМС България ", са отговорности по активи, купени на лизинг от клиенти на тогавашната Hypo Alpe Adria в годините преди рецесията. В наследниците му - " Хета асет резолюшън България ", има индустриални активи, парцели и яхти за общо 17.4 млн. лева, а в " Хета асет резолюшън ауто България " са колите, най-вече от първокласни марки, за общо 14 млн. лева Рециклиращите машини на " Екометал инженеринг ", благосъстоятелност на Пламен Стоянов, единия от братята Дамбовци, са образец за лизингов актив, против който стои непогасено обвързване към компанията.

Когато през предходната година HETA се опитваше да продаде вземанията си в пакет, се видя, че 369 контракта образуват 80% от цялата експозиция за 130 млн. евро номинал. Общо клиентите по контракти са над 1600, като даже и най-малките длъжници са перспективни, защото вземанията от тях са обезпечени със запис на заповед против физически лица и са събираеми посредством правосъден реализатор. Има и клиенти, които не са спирали да обслужват лизинговите си контракти на вноски. Има обаче и такива, които не заплащат и разсрочват договорите си, тъй като разчитат, че около финансовите проблеми и национализацията на HETA в Австрия ще се открие опция да изплатят задължението си на безценица.

От докладите на двете български сдружения на HETA за 2016 година се вижда, че имат значително активи, които към момента не са конфискувани, и това отваря капацитета при усъвършенстване на процедурата да се извадят за следваща препродажба. Освен това се виждат забележителните обезценки на вземания, направени преди договорката, което допуска, че мениджърският екип е придобил прочистен портфейл, освен това без отговорности към австрийската майка. Малко преди договорката тя преобразува дълга си в капитал. Важен миг е и че преди банковите стрес проби в България активите в портфейлите на HETA минаха през инспекцията за качество по методиката на Европейската централна банка (ЕЦБ). Това също задава упования, че новата звезда в колекторския бизнес изгрява с висок старт. Николай Нешев, съучастник в " АМС България "

Защо смятате, че в новата формула ще сте по-ефективни в събирането на портфейлите на " Хета "?

Защото ще имаме малко повече независимост в работата с нашите клиенти и по-голяма еластичност. Това ще е добре и за заемодател и дебитор.

За какъв брой време очаквате да съберете тези вземания?

За към две години и половина.

Колко е огромен портфейлът и какъв % е събираем?

На този стадий не може да се каже какъв брой може да се събере, само че портфейлът е един от най-големите в България със отговорности за малко над 150 млн. евро.

Намесвате се в бизнеса на колекторските компании. Какъв състезател смятате да бъдете?

Ние няма да се ограничим единствено със събиране на вземанията на " Хета ". Смятаме да работим с съвсем всички интернационалните играчи на пазара. Също по този начин работим с непознати банки, които желаят да аутсорсват административни действия по събиране на вземания в България. Имаме интерес да работим и за огромни фондове, които купуват портфейли и търсят кой да ги ръководи от тяхно име на Балканите. Засега имаме един контракт с още една институция с изключение на " Хета " и преговаряме с две европейски банки, с които бихме могли да работим дълготрайно. Ще се включим и в покупката на по-малки портфейли в България.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР