Австрия подкрепя България за присъединяване към Шенгенското пространство. Това заяви

...
Австрия подкрепя България за присъединяване към Шенгенското пространство. Това заяви
Коментари Харесай

Австрия подкрепя България за присъединяване към Шенгенското пространство


Австрия поддържа България за присъединение към Шенгенското пространство. Това съобщи на първото си посещаване у нас като канцлер на Австрия Себастиан Курц. Охраната на външните граници, сигурността, идната среща на върха Европейски съюз - Турция, бюджетът на Европейски Съюз и двустранните връзки бяха тематиките на диалога сред Курц и българския министър председател Бойко Борисов. Акцентът на визитата е върху приемствеността в тематиките на Българското и Австрийското председателство на Съвета на Европа.

Подкрепата за участието на България в Шенген беше огромната вест от срещата сред австрийския канцлер Себастиан Курц и българският министър председател Борисов. Тя бележи коренна смяна в позицията на Австрия. Германия, Австрия и Холандия бяха страните, които твърдо бяха срещу присъединението на България в Шенген. Тази поддръжка беше изразена и с изключителна признателност за напъните на България в защитата на външната граница на Европейски Съюз и вяра, изразена от Себастиан Курц, че и други страни ще последват нашия образец.

„ Радваме се, че имаме опция да подкрепим България да бъде призната в Шенгенското пространство. Няма страна в Европа, която да е вложила толкоз старания в опазването на външните граници “, съобщи Себастиан Курц - канцлер на Австрия.

„ Факт е, че всички в Европа правят оценка, че страната България, не ние, може и опозицията да се усеща горда, страната България е направила по този начин, че всички да правят оценка напъните, които сме положили. Имаме все още нула мигрантски напън “, сподели Бойко Борисов - министър-председател.

България и Австрия не са на една позиция във връзка с новата финансова рамка на Европейски Съюз, която би трябвало да бъде конкретизирана по време на нашето и Австрийското европредседателство. Според Австрия членските вноски на страните-членки не би трябвало да се усилва, до момента в който България към този момент поддържа сходна мярка. Курц съобщи, че разноските на Европейски Съюз би трябвало да се разпределят по-рационално с оглед Брекзит.

Планираната среща на върха ЕС-Турция също беше в диалога сред двамата водачи. И тук имаше дребни разлики - и двамата се сплотиха към това, че съдействието с Турция е извънредно значимо за продължение на съглашението за миграцията, само че имаше разлики във връзка с въпроса за участието на Турция в Европейски Съюз. Курц изрично съобщи, че все още не може да се приказва за сходно нещо. В изявлението на Борисов такава безапелационна позиция не прозвуча. Той прикани да се търси дипломация, а не опълчване.

Друга тематика, в която имаше единогласие, беше сигурността и миграцията - и двамата се сплотиха към мнението, че мигрантите би трябвало да прекосяват през откритите контролно-пропусквателни пунктове и да се следи деликатно предишното на тези, които желаят да получат леговище в Европейски Съюз. Според двамата водачи това е компромисът, който ще докара до сполучлива промяна на Дъблинския правилник. Имаше единогласие и за Западните Балкани - и България, и Австрия поддържат присъединението им към Европейски Съюз.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР