Австрия отбелязва днес с тържествени прояви националния си празник. Той

...
Австрия отбелязва днес с тържествени прояви националния си празник. Той
Коментари Харесай

Австрия отбелязва националния си празник

Австрия отбелязва през днешния ден с тържествени прояви националния си празник. Той е отдаден на закона за непрекъснат неутралитет на страната, признат през 1955 година, съобщи Българска телеграфна агенция.

Празненствата в столицата Виена започнаха с обичайното полагане на венци на площад "Хелденплац " на мемориала на починалите за свободата на Австрия, както и на мемориала на воините, починали при осъществяване на своите отговорности.

В церемонията по полагане на венците участваха президентът Александър ван дер Белен и представители на държавното управление отпред с канцлера Бригите Бирлайн, която е първата жена отпред на кабинета в историята на Австрия. След това, под съпровода на боен оркестър, пред президента поставиха клетва 1077 новобранци от австрийската войска. Около една десета от новобранците тази година са дами.

Традиционно на този ден порти отварят държавните институции - Народното събрание, министерствата и други ведомства. Гражданите получават опция да поддържат връзка директно с политици и министри. "Всяка година в Деня на отворените порти сред 8000 и 12 000 души посещават постройката на канцлерството. По предписание туристите измежду тях са малко. Основно посетителите са австрийци ", сподели служителят във федералното канцлерство Клаус Майер.

На 26 октомври Австрия отбелязва националния си празник в чест на федералния парламентарен закон за непрекъснатия неутралитет. През 1955 година австрийският парламент го приема за да утвърди независимостта и да подсигурява неприкосновеността на територията на Австрия след Втората международна война. В текста на закона се споделя, че Австрия ще съхранява и пази неутралитета си благодарение на всички средства, с които разполага, и в бъдеще в никакъв случай няма да влиза в никакви военни съюзи и няма да позволява на нейна територия да бъдат създавани задгранични военни бази.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР