Австрия обяви за персона нон грата и гони от страната

...
Австрия обяви за персона нон грата и гони от страната
Коментари Харесай

Австрия изгони руски дипломат заради промишлен шпионаж

Австрия разгласи за личност нон грата и гони от страната съветски посланик, съобщава ТАСС. Според Министерство на външните работи на страната работата на руснака противоречи на Виенската спогодба за дипломатическите връзки.

" Мога да потвърдя, че съветски посланик ще бъде изпъден от страната. Поведението му опонира на Виенската спогодба за дипломатическите връзки ", съобщи представителят на външното министерство Клаудия Тюрчер в коментар.

Тази заран в. " Кронен Цайтунг " заяви, че Австрия за първи път афишира съветски посланик за личност нон грата и той би трябвало да напусне територията на страната до 1 септември.

Според вестника, дипломатът е заподозрян в индустриален шпионаж - събирал информация посредством австрийски гражданин в едно от австрийските високотехнологични предприятия. Австриецът обаче информирал управлението си за шпионажа в предприятието и посочил съветския посланик. Последният е отказал да показания, като се е позовал на дипломатическия си имунитет.

Руското посолство във Виена изрази отвращение от решението на австрийските управляващи и изрази убеденост, че ще последва огледална реакция от страна на Москва.

" Възмутени сме от неоснователното решение на австрийските управляващи, вредящо на градивните руско-австрийски връзки. Уверени сме, че огледалната реакция на Москва няма да закъснее ", декларират от посолството.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР