Австриецът Мартин Гисвайн преподава цифрова икономика и лидерство във Виенския

...
Австриецът Мартин Гисвайн преподава цифрова икономика и лидерство във Виенския
Коментари Харесай

Изкуственият интелект, който вече помага и в писането на романи: един пример от Австрия

Австриецът Мартин Гисвайн преподава цифрова стопанска система и водачество във Виенския стопански университет -. Освен това е известен публицист. Заинтригуван е от еволюцията на изкуствения разсъдък и взема решение дружно с него да напише книга, която ще е преведена и на български език.
 Мартин Гисвайн
Източник:

Мартин Гисвайн

Срещаме се с Гисвайн във Виена, на неговото работно място в университета и, в която той преподава, включтелно за AI.

Романът

Научнофантастичният разказ на Мартин Гисвайн AI 2040 е първата книга в света, написана благодарение на изкуствения разсъдък. Романът съставлява роман за това какво ще съставлява тази към момента нова технология след 15 години.

" Моят разказ предствалява един дневник на изкуствения разсъдък след 15 години. В моя роман AI е доста по-знаещ от цялото човечество и желае да опише на света за себе си. Опитвам се да дам един вероятен сюжет за бъдещето такова, каквото аз го виждам ", споделя ни Мартин.
 IT мениджърът, който знае, че за основаването на огромен бизнес е нужно качествено обучение
IT мениджърът, който знае, че за основаването на огромен бизнес е нужно качествено обучение

За формулата на триумфа пред Money.bg приказва Любомир Маринов - основен управител на планове в DXC Technology

За разлика от множеството наумнофантастични сюжети, в романа на Гисвайн AI не заплашва човечеството. Напротив, той може да се изключи когато и да е без това да докара до никакви проблеми ца хората. Изкуственият разсъдък няма " лична воля ", нито права, а е напълно в работа на човечеството.

Написването

Гисвайн включва изкуствения разсъдък в написването на романа по много иноваторски метод. Писателят употребява опцията за запис на звукови файлове на телефона си, като по този метод запаметява главите в романа. После, с помощта инструмента Sonix AI, трансферира автоматизирано звука в написан текст, след което употребява ChatGPT с цел да пренапише историята.

" По този метод всяка глава започваше да звучи по-добре. "

Романът AI 2040 е наличен гратис на персоналния на Мартин Гисвайн на три езика - немски, британски и.... Преводът не е съвършен, тъй като няма човешка интервенция.

" Нарочно не използвах редактор, само че като за превод на британски и български език, напълно изработен от AI, бих споделил, че романът звучи много обичайно ", споделя ни създателят.

Застрашава ли изкуственият разсъдък литературата?

Към момента AI не заплашва нито литературата и писателите, нито която и да е друга област в нашия живот, счита австрийският създател. Според него всички ние би трябвало да се възползваме от преимуществата на изкуствения разсъдък и да се научим да работим по този начин, че той да ни служи.

" Едно от огромните преимущества на писателите е това, че с помощта на изкуствения разсъдък ние към този момент можем да съкратим доста времето за написването на една книга. При мен това време беше кратко с цели с 80%.

Освен това един разказ може доста по-бързо да бъде преведен на няколко езика. Да, с цел да звучи допустимо най-добре, по-късно е добре да има и човешката интервенция, само че несъмнено AI ни икономисва време, което можем да вложим в нещо друго ", обобщава Мартин Гисвайн.
 Всеки шести жител в Австрия към този момент има Биткойн
Европейската страна, в която към този момент всеки шести жител има Биткойн

Пред Money.bg приказва проф. Алфред Таудес - създател и началник на Института за криптоикономика към Виенския стопански университет - WU
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР