Австралия ще модернизира флота за морско наблюдение в сделка за 965 милиона долара

...
Австралийското правителство заяви, че ще закупи нов дрон и ще
Коментари Харесай

Австралийското правителство заяви, че ще закупи нов дрон и ще модернизира съществуващите самолети за патрулиране и реагиране в сделка за 1,5 милиарда австралийски долара (964,88 милиона долара), за да подобри своето морско наблюдение възможности.

Военните ще купят четвърти дрон MQ-4C Triton и ще обновят съществуващия флот на военновъздушните сили от 14 морски патрулни самолета P-8A Poseidon, каза Пат Конрой, министър на отбранителната промишленост, в изявление във вторник.

Triton ще бъде доставен през 2024 г. и ще бъде базиран в Северна Австралия.

Подобренията на самолета ще осигурят подобрения на способностите за борба с подводници, морски удари и събиране на разузнавателна информация, се казва в изявлението.

Първият Poseidon ще влезе в програмата за надграждане през 2026 г., като последният самолет ще бъде завършен през 2030 г.

„Закупуването на допълнителен Triton ще подобри операциите от северните бази на Австралия“, каза Конрой, отбелязвайки, че тези бази са един от шестте приоритета в прегледа на отбранителната стратегия на страната.

„Подобренията на флотилията от самолети Poseidon засилват способността ни да осигуряваме и защитаваме морските интереси на Австралия“, добави той.

Австралия преразглежда отбраната си на фона на нарастващото напрежение в Източна Азия – особено заради самоуправляващия се остров Тайван и оспорваното Южнокитайско море – и докато Китай напредва с модернизирането на своята армия.

Австралия също се стреми да задълбочи сътрудничеството си със страните от Югоизточна Азия и Азиатско-тихоокеанския регион, както и със Съединените щати и Обединеното кралство, с които сформира тристранния съюз за сигурност AUKUS през септември 2021 г.

Съгласно това споразумение Австралия ще придобие три ядрени подводници, като трите страни също ще работят заедно в области като възможности за изкуствен интелект, хиперзвукови оръжия и други модерни технологии.

Конрой каза, че построеният от Northrop Grumman Triton се разработва и придобива от австралийските отбранителни сили в сътрудничество с ВМС на САЩ.

Ще бъде базиран в базата на RAAF Tindal в Северната територия и ще се управлява от наскоро реформирана ескадрила номер 9, разположена в базата на RAAF Единбург, Южна Австралия.

Екип за поддръжка ще бъде позициониран във всяка база, за да обслужва флота от дронове, добави той.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР