Австралийско проучване установи, че променливото кръвно налягане може да увеличи

...
Австралийско проучване установи, че променливото кръвно налягане може да увеличи
Коментари Харесай

Променливото кръвно налягане може да увеличи риска от деменция и сърдечно-съдови проблеми при възрастните хора

Австралийско изследване откри, че изменчивото кръвно налягане може да усили риска от деменция и сърдечно-съдови проблеми при по-възрастните хора, заяви електронното издание „ Медикъл експрес “.

Кратките промени на кръвното налягане в границите на 24 часа, както и в продължение на няколко дни или седмици, са свързани с нарушена когнитивна функционалност, споделиха откривателите от университета на Южна Австралия.

По-голямата колебливост на систоличното кръвно налягане също са свързани с сгъстяване на артериите, което пък може да докара до сърдечно заболяване.

Водещият създател на проучването Дария Гътъридж, докторант в Лабораторията за когнитивно стареене и неврологични увреждания към Университета на Южна Австралия, сподели, че е добре известно, че високото кръвно налягане е рисков фактор за деменция, само че все пак на изменчивото кръвно налягане се обръща малко внимание.

" Клиничните лекувания се концентрират върху хипертонията, като в същото време се пренебрегва променливостта в кръвното налягане “, сподели тя. „ Кръвното налягане може да варира в разнообразни времеви рамки – къси и дълги, и това наподобява покачва риска за здравето на кръвоносните съдове и риска от деменция. “

Изследователите избраха 70 души на възраст сред 60 и 80 години, които не демонстрират признаци на деменция или когнитивно увреждане. Учените следиха тяхното кръвно налягане, организираха когнитивен тест и мериха артериалната вдървеност в мозъка и артериите на участниците.

" Открихме, че по-високата колебливост на кръвното налягане в границите на един или повече дни е обвързвана с понижена когнитивна работливост. Също по този начин открихме, че по-големите промени в границите на систоличното кръвно налягане са свързани с по-голяма неотстъпчивост на артериите. Тези резултати демонстрират, че другите типове колебливост на кръвното налягане евентуално отразяват разнообразни съществени биологични механизми и че измененията на систоличното и диастоличното кръвно налягане са значими за когнитивните функционалности при по-възрастни хора “, обясниха специалистите.

Това значи, че променливостта на кръвното налягане може евентуално да извършва ролята на ранен клиничен маркер или пък на цел в лекуването на когнитивни увреждания, прибавиха откривателите, представени от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР