Австралийският премиер Скот Морисън отхвърли гневната реакция на Китай към

...
Австралийският премиер Скот Морисън отхвърли гневната реакция на Китай към
Коментари Харесай

Австралия отхвърли гневната реакция на Китай на пакта ѝ със САЩ и Великобритания

Австралийският министър председател Скот Морисън отхвърли гневната реакция на Китай към алианса в региона на сигурността със Съединени американски щати и Англия, който ще помогне на Канбера да придобие нуклеарни подводници, осведоми ДПА.

Китай не беше упоменат непосредствено в взаимното съобщение за така наречен алианс AUKUS, само че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън загатна " бързо разрастващите се закани " и нуждата от усилване на сигурността и военното въздържане в Индо-Тихоокеанския район.

Морисън акцентира, че този ход е " в полза на всички, в това число и на Китай " за поддържане на безвреден и постоянен район, само че добави, че Австралия има право да взема решения в свои ползи и че самият Китай " има доста основна стратегия за създаване на нуклеарни подводници ".

Австралийският министър на защитата Питър Дътън сподели пред австралийския клон на Sky News, че мненията на китайските медии за AUKUS са " срамни " и " аргументират " за какво подобен алианс е нужен.

Посолството на Китай в Австралия съобщи в петък, че страната би трябвало да " изостави остарелия нрав с нулеви суми от Студената война и тесногръдо геополитическо усещане " и " да спре да се плъзга по-надолу по пътя на увреждане на китайско-австралийските връзки ".

Посолството също отхвърли американско-австралийско изказване, в което се показва угриженост за " обширните морски искания на Китай в Южнокитайско море, които са без правно съображение " и се приканва Пекин да ползва вътрешното законодателство в сходство с контракта на Организация на обединените нации UNCLOS.

Съвместното министерско изказване пристигна, откакто държавният секретар на Съединени американски щати Антони Блинкен и министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин бяха домакини на австралийските си сътрудници за договаряния във Вашингтон в четвъртък.

В взаимното известие на Морисън, Байдън и английския министър председател Борис Джонсън в четвъртък се споделя, че Австралия би трябвало да може да придобие подводници с нуклеарна сила през идващите 18 месеца.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР