Австралийски учени стартираха амбициозен проект за спасяването на Големия бариерен

...
Австралийски учени стартираха амбициозен проект за спасяването на Големия бариерен
Коментари Харесай

Учени стартираха амбициозен проект за спасяването на Големия бариерен риф

Австралийски учени стартираха упорит план за спасяването на Големия бариерен риф, в който се планува развъждането на ларви на корали и повторното им заселване в океана, оповестява Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

За задачата през идващите няколко дни учените ще стартират да събират яйца и сперма от корали. Тогава ще стартира репродуктивният сезон на тези животни, който е много временен - сред 48 и 72 часа.

Новата научна стратегия, озаглавена " Проект за възобновяване посредством ларви ", ще има за цел да оползотвори оптимално репродуктивния материал на коралите, по-голямата част от който бива разпръскван от вълните и теченията. Успоредно с него австралийските учени ще развъждат и микроводорасли, които живеят в симбиоза с коралите и им придават присъщото оцветяване, като им служат и за храна. Ларвите ще бъдат пуснати на най-увредените места в Големия бариерен риф. Първоначално ще бъдат възобновени няколко декара, като задачата е излекуваните площи на рифа да се мерят в бъдеще с квадратни километри.

С новата възстановителна стратегия експертите се надяват да спасят най-голямото коралово образувание на света с повърхност от 345 хиляди квадратни километра. През последните години Големият бариерен риф понесе мощни вреди, свързани с избелването на коралите, дължащо се на световното стопляне на климата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР