Австралийската централна банка повиши основната си лихва за четвърти пореден

...
Австралийската централна банка повиши основната си лихва за четвърти пореден
Коментари Харесай

Австралийската Централна банка продължи с големи стъпки повишението на основната лихва

Австралийската централна банка увеличи главната си рента за четвърти следващ месец, като в същото време обаче смекчи насоките за по-нататъшни покачвания. Причината е прогнозата за повишаване на инфлацията, само че и закъснение на стопанската система, което пък би подтиснало растящата инфлация, заяви БНР.

Така Резервната банка на Австралия (RBA) увеличи главната рента с 50 базисни пункта до 1,85% - най-високото равнище от април 2016 година " Бордът на банката планува да предприеме по-нататъшни стъпки в процеса на нормализиране на паричните условия през идващите месеци, само че това няма да бъде реалност по авансово заложен път на стягане на лихвите ", съобщи шефът на RBA Филип Лоу.

Бордът на RBA отбелязва, че покачванията на лихвите през последните месеци са били нужни, с цел да се понижи темпа на инфлацията и да се сътвори по-устойчиво търсене и предложение, добавяйки, че централната банка се ангажира да предприеме по-нататъшно стягане (повишаване на лихвите), само че не и по авансово заложен път, защото размерът и времето за ново покачване ще зависи от новите данни.

Инвеститорите реагираха на тази леко изменена позиция посредством продажби на австралийския $, което докара до неговото поевтиняване с към 1% към 0,695 щатски $. Пазарните участници понижиха упованията си за това, до каква степен лихвите в последна сметка ще бъдат нараснали.

Същевременно Филип Лоу очерта и новите стопански прогнози на RBA, като уточни, че банката към този момент чака потребителската инфлация да доближи връх от към 7,75%, спрямо предходната прогноза за 7%.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР