Австралия, Нова Зеландия и Индия отбелязаха 100-годишнината от края на

...
Австралия, Нова Зеландия и Индия отбелязаха 100-годишнината от края на
Коментари Харесай

Австралия, Нова Зеландия и Индия отбелязаха 100-годишнината от края на Първата световна война

Австралия, Нова Зеландия и Индия означиха 100-годишнината от края на Първата международна война и уважиха паметта на починалите в нея 150 000 свои военни, съобщи Франс прес.

В Австралия големи тълпи участваха на вълнуващи церемонии в памет на сънародниците им починали във войната. Премиерът Скот Морисън загатна жертвата им, по-специално в борбата при Фромел, Северна Франция, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Те дадоха своето " през днешния ден " за нашето " на следващия ден ". Мълчаливо стоим до тези, които се прибраха ", съобщи Морисън пред хиляди души в Канбера.

През Първата международна война в австралийската войска са служели над 400 000 души, от които над 300 000 са били дислоцирани в чужбина. Близо 62 000 от тях са убити. По това време младата австралийска нация е наброявала 5 милиона поданици.

Над 10 000 австралийци и новозеландци са убити при борбата в Галиполи, Турция. Това проваляне е считано за " бойното кръщение " на австралийската войска.

В Нова Зеландия възпоменателните церемонии започнаха с две минути безмълвие в 11 ч. локално време. В този час (френско време) влиза в действие примирието.

Сто топовни изстрела отекнаха по крайбрежната линия на Уелингтън, а в цялата страна биеха камбани, свиреха сирените на незабавната здравна помощ и клаксонираха водачи.

" Камбаните, сирените и клаксоните припомнят за вълната от наслада и вяра, която заля Нова Зеландия, когато дойде новината за примирието ", съобщи министър-председателката Джасинда Ардърн в Националния боен мемориал в Уелингтън.

Десетки хиляди души участваха на възпоменателни церемонии в цялата страна.

През Първата международна война в чужбина са служили над 100 000 новозеландци, една десета от тогавашното население на страната. Близо 18 300 са убити.

" Никое семейство, никое село от Нова Зеландия не е било пощадено от последствията на войната ", съобщи ръководителката на церемониите Сара Дейвис.

В индийската столица Делхи присъстваше голяма навалица на тържествената гала в памет на починалите в Първата международна война индийски бойци.

" Това беше война, в която Индия не беше директно забъркана и все пак нашите бойци се биха на всички места за постигането на мира ", съобщи в Туитър министър председателят Нарендра Моди.

Във Военното гробище на Делхи церемонията мина под звуците на гайда.

В Първата международна война са взели участие 1,3 милион индийски бойци, а 74 000 от тях са убити. По това време Индия е английска колония. Днешното отбелязване на 100-годишнината от края на Първата международна война идва в миг, когато Индия се стреми към по-добро самопризнание на приноса си в съюзническите войски.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР