Австралия може да купи до пет подводници от клас

...
Австралия може да купи до пет подводници от клас
Коментари Харесай

Reuters: Австралия ще купи пет ядрени подводници от САЩ

Австралия може да купи до пет подводници от клас " Virginia "  от Съединените щати със период на доставка до 2030 година в границите на партньорството AUKUS, заяви организация Reuters, базирайки се на свои източници.

Най-малко една такава подводница ще бъде доставена на Австралия от Съединени американски щати през идващите две години. Последните подводници се чака да дойдат в Австралия към края на 2030 година, сподели източникът на организацията. 
 Удар в гърба: Австралия скапе договорка за 12 подводници с Франция за $66 милиарда
Удар в гърба: Австралия скапе договорка за 12 подводници с Франция за $66 милиарда

Австралия е подписала ново партньорство в региона на защитата със Съединени американски щати, Англия

Първата подводница от клас " Вирджиния " беше пусната на вода през 2003 година Една такава подводница коства към $2,7 милиарда. Водоизместимостта й е 7,8 хиляди тона, дължината - 115 м, ширината - повече от 10 метра. Подводницата развива скорост до 46,3 км/ч при потапяне. Тя е оборудвана с две револверни установки, всяка от които е заредена с шест крилати ракети Tomahawk. Последните са предопределени за поразяване на кораби и наземни уреди на съперника, както и за битка с други подводници. Те могат да носят и нуклеарни бойни глави. На подводницата могат да бъдат по едно и също време до 130 членове на екипажа.

Австралия сега разполага с флот от шест подводници от клас " Колинс " с стандартно зареждане, чийто експлоатационен живот ще бъде продължен до 2036 година. Но нуклеарните подводници могат да останат под водата по-дълго от стандартните и са по-трудни за разкриване. 

Съединени американски щати, Обединеното кралство и Австралия образуваха AUKUS Defense Partnership през септември 2021 година. В същото време министър председателят на Австралия Скот Морисън разгласи проектите на страната да сътвори личен атомен подводен флот в съдействие с английски и американски сътрудници.

Пекин осъди напъните на западните съдружници, които се стремят да се опълчват на военното наличие на Китай, натиска върху Тайван и все по-мощното разполагане в оспорваното Южнокитайско море. 

Руската федерация видя отбранителния съюз като опасност за споразуменията за неразпространение на нуклеарни оръжия, Австралия, съгласно съветското външно министерство, може да получи лична нуклеарна инфраструктура за сметка на новия съюз. Постоянният представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд на собствен ред твърди, че Австралия не се стреми да придобие лично нуклеарно оръжие за сметка на AUKUS Defense, отбелязва RBC.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР