Австралия и Япония утре ще подпишат договор, с който ще

...
Австралия и Япония утре ще подпишат договор, с който ще
Коментари Харесай

Австралия и Япония ще подпишат исторически договор в сферата на сигурността

Австралия и Япония на следващия ден ще подпишат контракт, с който ще подсилят съдействието си в областта на защитата и сигурността, съобщи Асошиейтед прес. Този ход беше приветстван като " исторически ", само че може да провокира гнева на Китай, отбелязва организацията.

Премиерите на Австралия и Япония - Скот Морисън и Фумио Кишида - ще проведат виртуална среща, на която ще подпишат контракта, за който Морисън сподели че " ще поддържа по-комплексна и по-практическа работа сред австралийските отбранителни сили и японските сили за самозащита ".

" Австралия и Япония са най-близки другари ", добави Морисън. " Нашето особено стратегическо партньорство е по-силно от когато и да било и отразява нашите споделени полезности, уговорката ни към демокрацията и човешките права и общите ни ползи за свободен, отворен и резистентен Индо-Тихоокеански район ", сподели още австралийският министър председател.
свързани новини1787на 14.09.2021
През септември Австралия подписа със Съединени американски щати и Англия контракт за тристранно съдействие в областта на сигурността, прочут като АУКУС. В рамките на този контракт сътрудниците на Австралия й дадоха обещание да й оказват помощ да придобие подводници с нуклеарни мотори.

Сделката разтревожи Китай, който сподели, че договорът за тристранно съдействие " съществено подкопава мира и стабилността в района, ускорява конкуренцията във въоръжаването и саботира интернационалните старания за неразпространение на нуклеарно оръжие ".

В публикувана през днешния ден позиция Морисън дефинира последния контракт с Япония като исторически и сподели, че " той за първи път ще сътвори ясна рамка за засилена оперативна съгласуемост и съдействие сред двете страни ".

" Този контракт ще бъде декларация за уговорката на нашите две страни да работят дружно за посрещането на общте стратегически провокации в областта на сигурността, пред които се изправяме, и ще способства за сигурен и безвреден Индо-Тихоокеански район ", сподели Морисън.

Съединени американски щати и Австралия дружно с Индия и Япония са членове на Четиристранния разговор за сигурността и Морисън през днешния ден съобщи, че Австралия ще способства за " разширение на дневния ред " също и на този съюз.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР