Австралиецът Джок Полфрийман обжалва първата си забрана за напускане на

...
Австралиецът Джок Полфрийман обжалва първата си забрана за напускане на
Коментари Харесай

Джок Полфрийман обжалва забраната да напуска страната

Австралиецът Джок Полфрийман апелира първата си възбрана за овакантяване на България, издадена през 2007 година

Искането е отправено в молба, импортирана по-рано през днешния ден в Софийския градски съд от юриста на Полфрийман Калин Ангелов.

За news.bg от Софийски градски съд обявиха, че няма избран период, в който да бъде прегледана жалбата.
В молбата, подадена в Софийски градски съд, той е изискал тази възбрана да падне. Забраната за овакантяване на страната е наложена след задържането му през декември 2007 година Тогава задачата й е била да обезпечи неговото наличие по време на наказателното поизводство, което завършва с влизането в действие на присъдата.

От 20 септември австралиецът, който бе условно предварително освободен от пандиза, се намира във краткотрайния център за настаняване на чужденци в Бусманци.

Съдът ще прегледа молбата на закрито съвещание. Молбата е разпределена на същия правосъден състав, който преди години е осъдил на първа инстанция Полфрийман, само че ръководителят към този момент е различен - Даниела Талева. Вероятният претекст да се разпредели на този състав, е, че когато е чел присъдата, съдът се е признесъл и по възбраната да напуща страната.

Припомняме, австралиецът Джок Полфрийман, който излежаваше 20-годишна присъда за убийството на Андрей Монов през 2007 година, излезе предварително на независимост с решение на САС от 19 септември 2019 година

Няколко дни по-късно основният прокурор Сотир Цацаров сезира Върховен касационен съд с искане да се възобнови производството по условно предварително освобождение на Джок Полфрийман и да се спре осъществяването на постановеното от Софийски апелативен съд. Искането е на база тъжба, подадена от родителите на жертвата в закононарушението Андрей Монов.

Върховен касационен съд върна на Софийски градски съд настояването за доокомплектоване на документите.

На 23 октомври Върховен касационен съд ще гледа настояването за обновяване на производството за условно предварително освобождение на Джок Полфрийман.

Говорителят на основния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че до момента в който делото не влезе още веднъж във Върховен касационен съд, въпреки и по специфична процедура, Джок Полфрийман е свободен жител и може да напусне страната.

Адвокатът на австралиеца Калин Ангелов прикани пред " Ей Би Си нюз " австралийските управляващи да побързат с процедурата по издаване на документите на Полфрийман и да го изведат бързо от страната, защото подзащитният му е заплашен от държавните управляващи.

Решението на съда за предварително освобождение на Джок Полфрийман провокира редица отрицателни реакции. Депутатите от разнообразни политически сили се възмутиха от решението.

Младежката организация на Вътрешна македонска революционна организация внесе сигнал до съдийската гилдия на Висш съдебен съвет против Калин Калпакчиев, в който изричат подозренията си към безпристрастността на постановлението на съдията. Висш съдебен съвет обаче трансферира проблема към Инспектората на Висш съдебен съвет, предизвиквайки ответна реакция от страна на Съюза на съдиите в България. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР