Аварийният план за Перник - водопровод, дълъг 13.5 км. между

...
Аварийният план за Перник - водопровод, дълъг 13.5 км. между
Коментари Харесай

Водопроводът за 27 млн. лв. от Мало Бучино до Перник се строи без документи

Аварийният проект за Перник - тръбопровод, дълъг 13.5 км. сред Мало Бучино и миньорският град, би трябвало да усили притока към язовир " Студена ", с цел да се резервира седемчасовия режим на водата.

© Надежда Чипева Новият 13.5 километров тръбопровод от с. Мало Бучино до Перник се строи без обстоен организационен проект (ПУП), без позволение за градеж, както и без да е ясно кой извършва наложителния по законстроителния контрол. Няма и оповестен контракт с определения по думите на ръководещите - държавната компания " Монтажи ", или какъвто и да е документ за разноските за строителство. До момента има оповестено единствено решение за процедурата в регистъра на Агенцията по публични поръчки (АОП), само че даже то не дава изключително доста информация. В него да вземем за пример изобщо не се загатва, че " Монтажи " ще прави ремонта.

Огромната липса на бистрота се оправдава със спешността на дейностите. Това несъмнено е реалност, само че се създва терзанието, че ще се похарчат 27 млн. лева без да е несъмнено, че ще има вода за Перник.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Защо са ни закони, ние сме страната

Министерство на стопанската система заяви в събота, 1 февруари, че е почнало формалното създаване на обекта. Самият министър Емил Караниколов, който наподобява е главното лице на процеса, съобщи в понеделник пред Българска национална телевизия, че първият километър към този момент е изкопан и се слагат тръбите. Във вторник във видео във профила на премиера Бойко Борисов във Фейсбук, че е изкопан 1.5 км и са сложени 800 м тръби.

Все още обаче не е ясно дали са спазени процедурите, а множеството основни елементи тънат в тайнственост. Министерски съвет тихомълком е отпуснал 27-те млн. лева за плана на 31 януари с разпореждане, без да се разгласи обществено новата сума и да се разгласява новината на уеб страницата на ведомството. Караниколов изясни, че са зародили непредвидени действия от 1.9 млн. лева и в следствие посочи, че те ще се похарчат за възобновяване на пътната настилка, защото водопровода се строи под третокласен път, за който дава отговор пътната организация.

В събота пред публицисти Караниколов съобщи, че планът за водопровода ще бъде оповестен на уеб страницата на икономичекото министерство. Оттам обаче не дават отговор на запитванията на " Капитал " и не подвигат телефона на отдел " Връзки с обществеността ", посочен на уеб страницата.

Освен това на уеб страницата на районното министерство, където се разгласяват разрешителните за градеж, към 4 февруари такова за водопровода при Мало Бучино няма. Всички други разрешителни се разгласяват в деня на издаването им, сочи информация на " Капитал ".

Законът за устройство на територията гласи следното: При бедствени и спешни обстановки позволения за градеж по изключение могат да се издават по частични работни планове. Строителните бумаги могат да се комплектуват и по време на осъществяването на неотложните спешни и възстановителни работи или след осъществяването им и се предават на органа, способен да издаде разрешението за градеж.

Това значи, че въпреки всичко може по направения до момента абстрактен план на " Монтажи ", стига в действителност да има подобен, да се издаде позволение и то би трябвало да бъде оповестено.

Според законовия ред би трябвало и да се изготви Подробен устройствен план, на база на който да има план и позволение за градеж. С отговор от 29 януари на въпрос на " Капитал " Живка Такева - Първанова, зам.-областен шеф на област София, сподели, че не може да даде информация за контракта с " Монтажи " или кои са доставчиците на тръби да вземем за пример, тъй като със своя заповед Аврамова би трябвало да създаде план за Подробен устройствен план. Министърът дава отговор за обекти с обсег повече от една област, какъвто е водопровода. От районното министерство обаче не са дали отговор на преписката от регионалната администрация, която е била трансферирана към тях предходната седмица.

" Капитал " изпрати въпроси по тематиката до Министерство на стопанската система, Минситерство на районното развиване и благоуйстройството и изпълнителя, държавната компания " Монтажи ", само че не е получил отговори до момента.

Непрозрачност? Разбира се

Решението за оповестяване на процедура по договаряне без авансово съобщение бе оповестено в Агенцията по публични поръчки на 3 февруари. В него обаче няма посочен реализатор, което е много необичайно поради поръчката на страната, че ще разпореди плана н " Монтажи ". Не е ясно и какви са действителните периоди, какви подизпълнители ще се употребяват и така нататък

До момента още не е оповестено името на компанията, от която са закупени тръбите за плана. Знае се единствено, че е от Испания.

Оказва се още, че районното министерство има отношение към плана, макар че регионалните шефове на София и Перник са възложители, а самото то отхвърли преди няколко дни да дава отговор за каквото и да е по отношение на водопровода.

" Ники Нанков (Николай Нанков - зам.министър на районното развиване, бел.ред) сега работи, и министър Аврамова (Петя Аврамова - министър на районното развиване - бел.ред), оправдавам се, със строителната камара, тъй че и те да могат да поемат, незабавно, уповавам се на следващия ден, някой от обектите ", сподели Караниколов по време на визитата на обекта с Борисов.

Какви тъкмо ще бъдат връзките със строителните компании, дали и кой ще им заплаща, както и кои ще вземат участие, не е ясно.

Логичен въпрос е кой ще носи гаранционна отговорност по обекта, когато бъде приключен.

Прогнозите на държавното управление са строителството да завърши до 30 дни. До тогава съгласно обществените документи ще има и вода в язовир " Студена ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР