Аварията на три от четирите разклонения на газопроводите Северен поток

...
Аварията на три от четирите разклонения на газопроводите Северен поток
Коментари Харесай

Кой може да е взривил и двата “Северни потока”

Аварията на три от четирите разклонения на газопроводите " Северен поток 1 " и " Северен поток 2 " е неповторимо събитие в историята на Европа. Има няколко версии за случилото се, само че главната е гърмеж. Как е допустимо газови тръби да бъдат взривени на дъното на Балтийско море и да остане неусетно? Кому беше нужен подобен бойкот и какво ще се случи с останалите направления за доставка на съветски газ за Европа?

Има няколко версии какво тъкмо се е случило през нощта на 26 септември на дъното на Балтийско море край Дания, което докара до внезапно понижаване на налягането в газопроводите " Северен поток 1 " и " Северен поток 2 ". Всяка тръба има две разклонения. Според другите източници налягането е паднало или в четири разклонения на двата „ потока “, или в три: две на „ Северен поток – 1 “, и на едно – „ Северен поток – 2 “.

Една от версиите за случилото се е щета на тръбите от котвата на транспортен съд, който е стоял над тръбата. „ В международната процедура се случват пробиви на морски газопроводи с котва. Например в Хонконг през 2013 година подводен водопровод беше продънен от котвата на транспортен съд, спрял над газопровода “, споделя Сергей Кондратиев, заместник-ръководител на икономическия отдел на Института по енергетика и финанси. Тази версия обаче наподобява малко евентуална. Първо, налягането падна в три тръби по едно и също време. Освен това този район е кондензиран както с цивилни, по този начин и с военни съдове и е под огромното внимание на датската и шведската войска, на НАТО, добавя специалистът. Изглежда необикновено да се закотвите, да закачите по нехайство няколко тръби и по-късно изчезнете, без никой да ви забележи.

Версията, че разклоненията на газопроводите ненадейно са почнали да изтичат едно след друго, не се преглежда от никого. Защото това е високотехнологичен план, чието осъществяване се управлява строго, в това число и от външни органи. Освен това първият „ поток “ работи без спиране повече от 11 години от 2011 година, а безусловно през юли беше осъществен плануван механически ремонт.

„ Историята наподобява дива. Едно е, когато едно отклонение на един газопровод е развалено. Тогава случаят може да се отдаде на техническа щета в заварката на фугите, на механична щета от котва или нещо сходно. Но когато три разклонения се спукат по едно и също време, това надали може да се назова случай ”, споделя Игор Юшков, специалист във Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация и Фонда за национална енергийна сигурност. „ Можете, несъмнено, въпреки всичко обвините Русия. Но фактът, че датчаните откриха приключване на метан покрай един от островите, прави тази версия несъстоятелна “, прибавя той.

Контекстът на протичащото се също си коства да се посочи. Тръбите една след друга започнаха да аварират тъкмо в нощта на 27 септември, седмица откакто Русия разгласи референдумите в Донбас, Херсон и Запорожие и тъкмо в последния ден на референдумите. Друго съвпадане е церемонията по откриването на газопровода “Балтийска тръба ” на 27 септември в Голенов в северозападна Полша. Този газопровод не е директен съперник на съветските тръби. Капацитетът му е едвам 10 милиарда кубически метра против 110 милиарда кубически метра в сбора на двата “Северни потока ”. И Варшава, несъмнено, направи тази тръба с европейски пари само и единствено с цел да не купува съветски газ. Говорим за доставка на норвежки газ за Полша посредством нов газопровод. За този норвежки газ (чиито размери не са се увеличили) Полша ще би трябвало да се бори с Германия, която от дълго време го купува от Норвегия.

Експертите считат, че най-вероятната версия за случилото се е гърмеж. В изгода на тази версия се изрекоха и шведски сеизмолози - те записаха две детонации по трасетата на газопроводите " Северен поток-1 " и " Северен поток-2 ". Според данни, получени от Шведската национална сеизмична мрежа, две явни детонации са регистрирани от измервателни станции. Едната е била с магнитуд 2,3. Говорителят на службата Бьорн Лунд сподели, че няма подозрение, че това са детонации. Той изключи версията газопроводите да са потърпевши от земетресение. Сеизмолозите даже назоваха силата на тези детонации - съгласно тях тя е еквивалентна на детонация на повече от 100 кг динамит.

Бойни водолази не са подобаващи за подобен гърмеж, защото тръбите са прекомерно дълбоки (100-150 м). В този случай наоколо до мястото на гърмежа би трябвало да има съд с барокамера, с цел да могат водолазите да преминат през декомпресия. Трябва да има и транспортен съд с дълбочинни бомби. В този случай е съвсем невероятно да се прикрият причинителите на нещастието, съдовете също няма да могат бързо да избягат от мястото на закононарушението. Освен това може да се пресметна произхода на дълбочинните бомби и по тази диря да се открият нарушителите.

Следователно, по-вероятно средство за взривяване на тръбата да еднократен ненаселен подводен уред. Това устройство се ръководи от надводен транспортен съд посредством оптичен кабел, има лична камера и елементарен сонар. Взривяването става отдалечено. Военният специалист Вадим Козюлин не изключва потреблението както на подобен уред, по този начин и на други устройства. „ Днес разнообразни страни създават стотици подводни апарати, измежду които има и подобаващи за такива задания. В по-голямата си част те имат детайли на изкуствен интелект, тъй че саботажът да може да се прави даже офлайн “, сподели той.

„ Съдейки по това, че има трима ранени, това несъмнено е измама. Въпреки че е мъчно да се уточни съответен провинен. Но е явно, че са наранени на първо място ползите на Европа и Русия. И се сещам за Съединени американски щати и даже за Англия “, счита Козюлин.

Юшков напомня, че закани против " Северен поток " са идвали както от Съединени американски щати, по този начин и от Полша. Последната работи интензивно против Русия, постоянно по разпореждане на Вашингтон.

„ Имаше закани от Съединените щати в предишното. В началото на годината Байдън сподели, че " експанзията " на Русия против Украйна ще докара до това, че " Северен поток-2 " просто няма да го има. И в този момент " внезапно " и двата газопровода излизат от строя. Странни наподобяват и последните изказвания на Полша за нуждата от ремонт на „ Северен поток 2 “. Това деяние беше планувано “, спомня си Юшков.

Според него тази история не е неизгодна нито за Русия, която искаше да договаря за стартирането на тръбите, нито за Европа, за която беше значимо най-малко да резервира техническата опция да получи Руски газ през тези тръби при положение на повреда. „ Като цяло тази история е преференциална може би само за Съединени американски щати, тъй като по този метод изгарят мостовете на газовото съдействие сред Европа и Русия. Сега нямаме техническата опция да доставяме нужните количества газ за Европа. Възстановяването ще бъде дълго “, сподели Юшков.

Пълното възобновяване на разваления от котва морски газопровод в Хонконг лиши повече от четири години, макар че тази тръба е с по-малък потенциал и по-малък диаметър (510 mm против 1420 mm), споделя Кондратиев. Изолацията беше осъществена относително бързо, само че бяха нужни години, с цел да се върне в работно положение. Според него внезапното понижаване на налягането и изпускането на газ на повърхността в териториалните води на Дания и Швеция ясно демонстрира съществени вреди на тръбите.

„ Първо, евентуално ще би трябвало да проведат следствие. Датските и шведските управляващи евентуално ще основат междуправителствена комисия или комисии настрана за следствие. Санкциите против тръбите ще усложнят работата. Когато се получат резултатите от следствието, ще се сложи въпросът какво да се прави и кой да ремонтира газопроводите. За да извършите ремонт, ще би трябвало да се получи позволение за осъществяване на ремонтни действия във водната зона. При сегашните политически връзки това не е лесна задача. В Хонконг газопроводът беше в границите на една страна и на Китай бяха спестени проблемите с координацията. След това ще би трябвало да се намерят съдове за ремонт и полагане на нови тръби. Опашката за такива кораби върви с месеци напред. Намирането на свободен реализатор на пазара, който да работи тук и в този момент, е мъчно. Ще отнеме време за осъществяване на самата работа ”, предвижда Сергей Кондратиев.

Разбира се, “Газпром ” ще понесе финансови загуби под формата на огромно приключване на газ, който в този момент е безценен, плюс разноски за ремонт и впрочем.

Но главното е, че тази история значи рисково скъсване на част от газовата инфраструктура сред Русия и Европа, което е неизгодно и за двете страни. „ Бих сравнил тази обстановка с детонацията на електропроводите в Украйна през 2015 година В резултат на физическото спиране на инфраструктурата беше прекратена единната енергийна система, свързваща Украйна с Крим. И това беше неприятно за Украйна, защото тя загуби своя пазар на продажби. И това докара до избрани проблеми измежду жителите на Крим. Въпреки че, несъмнено, тогава в Крим бяха издигнати лични мощности, в това число енергиен мост към континентална Русия. Но първоначално беше мъчно. Сега виждаме празнота в инфраструктурните връзки сред Европа и Русия “, споделя Сергей Кондратиев.

Любопитно е, че до този миг специалистите допускаха, че украинският пренос на съветски газ за Европа може да спре, в това число заради евентуален гърмеж, както при електропроводите за Крим. Но никой даже не можеше да си показа, че това е допустимо във връзка с морските газопроводи на Русия.

„ Това е неповторим случай в европейската процедура. Да се взриви междудържавен газопровод - това не се е случвало най-малко от Втората международна война. Това е сериозен сигнал за всички. Сега всички подводни газопроводи са изложени на риск. Това е безусловно ново встъпление в европейската енергийна политика “, счита Сергей Кондратиев.

Според специалиста във всички прогнози и котировки за тази зима към този момент се говореше, че “Северен поток ” няма да работи. Затова това надали ще е потрес за пазарите, само че е допустима краткотрайна нервност. Европа се готвеше да преживее тази зима без “Северен поток ”. Но в този момент е ясно, че и двата съветски газопровода евентуално няма да работят за няколко години напред. Това ще подсигурява нескончаем недостиг на газ в Европа и високи цени на газа за повече от една зима. Сценарият за деиндустриализация на европейската стопанска система, от който печелят и Съединени американски щати, става все по-вероятен.

Освен това в този момент съществува риск южните газопроводи „ Син поток “ и „ Турски поток “, които доставят съветски газ за Турция и редица европейски страни, да се окажат в същата обстановка. „ Турция няма опция. Азербайджан няма опция да усили притока на газ към Турция и Европа посредством ТАП и ТАНАП “, споделя Кондратиев. Турция купува ВПГ, само че той към този момент не доближава за всички, да не приказваме за високата му цена.

Заплаха надвисна и над украинския пренос. “Газпром ” във вторник означи, че “Нафтогаз ” няма причина да откаже да изпомпва съветски газ през Сохрановка. И в случай че украинската компания продължи да се стреми към правосъден спор, тогава Русия може да наложи наказания на “Нафтогаз ”. На процедура това ще значи, че “Газпром ” няма да може да изпомпва своя газ през Украйна.

Ако и южните газопроводи, и украинският пренос бъдат изключени, тогава доставките на газ от Русия за Европа ще бъдат нулирани. Това съществено ще утежни обстановката в Европейски Съюз.

„ Някои европейски страни няма да са подготвени за това. Преди всичко Турция, Унгария и Сърбия, както и страните, които не престават да получават газ по украинския маршрут - Словакия, Австрия и частично Германия. Тези страни нямат инфраструктура, подготвена за пренасочване на доставките. В кратковременен проект това може даже да значи рецесия за тези страни. Това, несъмнено, ще докара до по-високи цени на газа в Европа. Въпреки това други европейски страни, като Франция и Испания, към този момент де факто не са подвластни от съветските доставки. Ситуацията в Европа ще бъде друга за всеки. За някои това прекъсване ще бъде сериозно, за други обстановката леко ще се утежни “, счита Сергей Кондратиев.

В същото време попадналите в капан европейски страни мъчно могат да разчитат на помощ от своите европейски съседи. „ Може да има единствено дребни доставки от съседите за медиен резултат, само че никой няма да предложи пропорционална помощ. Никой в Европа няма да пожертва благосъстоянието си в името на други страни “, заключава събеседникът.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР