automedia.investor.bgЕдин прост начин да се опази колата от отмъкванеПочти всички

...
automedia.investor.bgЕдин прост начин да се опази колата от отмъкванеПочти всички
Коментари Харесай

Парче кухненско фолио спасява автомобила от кражба

automedia.investor.bg

Един елементарен метод да се опази колата от отмъкване

Почти всички модерни коли автомобили се отварят и затварят благодарение на електронен ключ. В някои случаи на притежателя даже не му се постанова да прави каквото и да е – нужно е единствено да се приближи до колата, а ключът може да бъде в джоба или чантата му.

 Парче кухненско фолио избавя автомобила от кражба

Стартирането на мотора също се прави от разстояние, като с тази функционалност разполагат даже транспортни средства с по-ниска цена. Технологията, несъмнено, е доста комфортна, само че има и много неприятна страна, защото прави кражбата на автомобила доста лесна. Крадецът би трябвало само да прехване сигнала от ключа. А това може елементарно да бъде предотвратено благодарение на парче готварско фолио.

Как работи безлючовият достъп?

За ръководството на функционалностите на автомобила постоянно се употребява радиосигнал, който съдържа чип. Той кодира даните на системата за сигурност. В коата има чип със същия логаритъм, който обменя даните с този в ключа. И надлежно отключва или заключва авточобила. 

Всяка система разполага с неповторим код, като производитеите са се постарали да основат милиарди разнообразни комбинации. Това обаче не пази автомобила от кражба, защото новите, по-модерни технологии доста улесняват задачата на нарушителите.

Как се крадат актуалните коли?

Всяка двойка кодове – в чиповете на колата и ключа, е уникалка, като на доктрина няма късмет да съвпадне с друга. Тоест, няма по какъв начин автомобилът да се „ обърка ” и да се свърже с различен ключ. Това не би трявао да оставя късмет на крадците, само че не не тъкмо по този начин. Те съумяват да прехванат сигнала в придвижване, като редуцират комбинациите до 200 000. След това се намества компютърът, който за не повече от половин час намира вярната композиция.

Крадците даже не би трябвало да се приближават до автомобила, а просто прихващат сигнала и наблюдават придвижването на притежателя. След като получи кода, нарушителят прониква за секунди в колата, започва мотора и изчезва. Вярно, това носи риск, само че нормално някой от съучастниците следи за това къде е водача сега и по този начин заплахата да бъде заловен крадеца е доста дребна.

Престъпниците са улеснени от обстоятелството, че за относително дребна сума могат да си купят електронно съоръжение, което увилачава сигнала, извадан от ключа. Така той може да работи на разстояние до 100 метра от колата (в нормална обстановка ключът се задейства на по-малко от метър).

Как да се защитим на ниска цена?

Соственикът на колата не се нуждае от хитри и скъпоструващи устройства, предотвратяващи кражбата. Достатъчно е да следва няколко доста елементарни съвета, които икономисват главоболия. Основният от тях е да се прекъсне връзката сред кюча и автомобила.

Първият вид е пазаруването на калъфче, което отново е обвързвано с разноски. Вторият е изработката на сходно устройство. За задачата е нужно единствено парче алумуниево фолио, което се навива няколко пъти към ключа. Металът ще прекъсне веригата и ще направи крадците безпомощни.

Разбира се, може да се употребяват и други способи. Например, ключът да се слага в хладилника, само че тогава има риск той да се повреди. Може да се употребява и микровълвовата печка, само че и там дебне заплаха – в случай че водачът не помни къде е оставил ключа си, при включване на печката ще повреди както нея, по този начин и самото устройство.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР