Атомната електроцентрала (АЕЦ) Козлодуй да оттегли делото срещу своята служителка

...
Атомната електроцентрала (АЕЦ) Козлодуй да оттегли делото срещу своята служителка
Коментари Харесай

АЕЦ Козлодуй да оттегли делото срещу служителка, разкрила нарушения, призова eвропейска организация

Атомната електроцентрала (АЕЦ) " Козлодуй " да отдръпна делото против своята служителка Наталия Станчева , която разкри нарушавания в централата. За това прикани европейската неправителствена организация Nuclear Transparency Watch , която следи за бистрота и сигурност в нуклеарната енергетика.

на Nuclear Transparency Watch идва на фона на сходни апели от Асоциацията на европейските публицисти и фондацията " Програма достъп до информация ". Това се случва, откакто АЕЦ " Козлодуй " стартира дело против Станчева за 500 000 лева, откакто тя подаде сигнал, че в централата работи противозаконното лечебно заведение, което не е лицензирано, както изисква законът.

" Огромният размер на желае от половин милион лв. против гражданка, разкрила нарушавания на централата посредством законно искане за информация, приказва за характерен случай на дело-шамар ", се споделя в позиция, оповестена на уеб страницата на европейската неправителствена организация.

Nuclear Transparency Watch също по този начин дефинира делото като " пестник за отговорността пред обществото и позор за управлението на " АЕЦ Козлодуй ".

В понеделник пред министерството на енергетиката се организира и малочислен митинг, който прикани отрасловия министър Румен Радев да предприеме дейности, тъй че АЕЦ-а, който е под шапката на неговото министерство, да отдръпна желае.

Той пристигна, откакто здравна сестра Наталия Станчева разкри, че в централата има нелегално лечебно заведение. Нарушението е открито от държавни контролни органи, до които тя е подала сигнали.

За да стигне до разкритията, Станчева е подала десетки заявки за достъп до социална информация.

АЕЦ " Козлодуй " я упреква в корист с конституционните си права за достъп до информация и за подаване на тъжби до държавните органи.

Искове против цивилен деятели и публицисти за толкоз огромни суми са една от характерностите на така наречен дела-шамари (SLAPP). Тези правосъдни процеси се стремят да откажат упрекнатите от публично значимите тематики, по които работят.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР