Атомната бомба Дебелакът Снимката с експлозията над Нагасаки е една от

...
Атомната бомба Дебелакът
Снимката с експлозията над Нагасаки е една от
Коментари Харесай

Снимки, които промениха света

Атомната бомба Дебелакът

Снимката с детонацията над Нагасаки е една от най-известните в света. При бомбардировката на 9 Август 1945г. 70 000 души умират още при гърмежа, а радиацията погубва още хиляди.

По това време новините за нуклеарното нахлуване са посрещнати добре в Америка и тази фотография е популяризирана на всички места. Години по-късно обаче, документални филми и фотоси разкриват същинските мащаби на нещастието. От тогава тази фотография служи като увещание за същинската същина на войната и на това, което е кадърен индивидът.

Д-р Фриц Клайн в всеобщ гроб в Белзен

На тази известна фотография доктор Фриц Клайн е застанал в всеобщ гроб в концентрационния лагер Берген-Белзен. Неговата съществена задача била да избира кои пандизчии да бъдат изпратени в газовата камера. Между 1942г и 1944г. транспортни влакове превозвали евреи, роми, хора с недъзи, руски военнопленници, хомосексуалисти, очевидци на Йехова и други политически и религиозни съперници. В лагера те били принуждавани да работят по 15 часа, облечени в карирани униформи и дървени обувки. Най-слабите, старите и непокорните били изпращани непосредствено на гибел, а телата им били захвърляни в всеобщи гробове.

Спорен е въпросът доколко светът е знаел за това – фотоси и клюки са се носили на всички места, само че са били нужни 3 години преди да бъдат подхванати ограничения. До тогава към този момент две трети от евреите в Европа били избити.

Цивилна опозиция

Снимка: Неизвестен кореспондент

Варшавското гето в Полша е било най-голямото гето в окупираната от нацистите Европа. То е основано през 1940г. и в него е имало 400 000 евреи, които са били оградени от високи стени и бодлива тел. Стражи убивали всички, които взели участие в неразрешени организации, посредством които се опитвали да основат учебни заведения, лечебни заведения и сиропиталища. Отделно заболявания, апетит и набези погубвали остатъка от популацията.

Тази фотография демонстрира събитията след известната цивилна опозиция през 1943г., при която хората нападнали нацистите с ръчно направени оръжия. 13 000 евреи биват избити, а останалите са изпратени в концентрационни лагери. Снимката е направена от нацистки боец и по-късно е употребена като доказателство за осъждането на нацистки офицери през 1945г. и 1946г.

Десанта в Омаха Бийч

Робърт Капа е маджарски фотожурналист, който е прочут със фотосите си по време на ВСВ и с помощта на който светът вижда картини от войната. Тази фотография демонстрира нашествието на английски, американски, канадски и френски войски в окупираната от нацистите Нормандия на 6 Юни 1944г. Хората одобряват фотографията за същинска, заради това, че се е размазала от треперенето на ръцете на фотографа. Всъщност неналичието на фокус се дължи на аматьорска фотографска неточност. Списание Life, в което работел Капа, въпреки всичко взема решение да разгласява фотографията, тъй като тя показвала напъните на съдружниците.

Поразен боец в испанската революция

Снимката е уловила последните мигове от живота на боец, който е улучен от патрон и пада като на занимателен кадър. Смята се, че боецът е Федерико Борел Гарсия, който бил испански републиканец и анархист от испанската революция. Фотографът още веднъж е Робърт Капа и въпреки фотографията да е една от най-известните през 70-те години, някои считат, че в действителност е нагласена.

Генерал Нгуен Лоан екзекутира пандизчия

С тази фотография фотографът Еди Адамс печели премия Пулицър. Човекът с револвера е военачалник Нгуен Лоан, началник на националната полиция в Република Виетнам, а индивидът против револвера е Нгуен Лем, боец от Виетконг. Историята гласи, че боецът е открит в окоп, цялостен с 34 мъртви тела на бойци и техните родственици, в това число и роднините на генерала.

Отзивът от тази фотография отваря нова глава в света на фото журнализма – „ една фотография, хиляди думи “. Скоро по-късно фотографията става антивоенен знак.

Събарянето на статуята на Садам Хюсеин

Най-скорошната фотография в листата има мощно алегорично значение. Властта на Садам е оказала въздействие на иракската просвета – из цялата страна могат да бъдат открити скулптури, потрети и плакати с неговия лик. След свалянето на режима на Садам през 2003г. по целия свят е излъчено онлайн събарянето на статуята.

Унищожаването на всички негови изображения символизира краят на терора и началото на мира. Въпреки залавянето на Садам, години по-късно мирът към момента не е пристигнал.

Изгарящи живи

Тази фотография се трансформира в най-сърцераздирателният облик в модерната история. Голото момиченце в средата, Фан Ким Фук е жертва на напалмова офанзива на Южен Виетнам. Тя бяга от мястото на бомбардировките, до момента в който безусловно изгаря. През 1972г. Южен Виетнам, с утвърждението на Съединени американски щати, пуска напалмова бомба в селото Транг Банг, което било окупирано от сили на Северен Виетнам. С тази фотография фотографът Ник Ут печели Пулицър, макар че хората и президентът Никсън се съмнявали в достоверността й. За да потвърди истинността на сниманата сцена, Ник разкрива елементи за дребна болница в Сейгон, където 9-годишната Ким е лекувана в продължение на 14 месеца. Тя оцелява и основава фондацията Ким Фук през 1997г, с която дава здравна и психическа помощ на деца, потърпевши при война.

Най-използваната фотография на всички времена

Издигането на американския байрак в Иво Джима е може би най-известната фотография в историята. Флагът е повдигнат от петима американски морски пехотинци и един санитар на връх Сурибачи през 1945г. Малко знае се, че това в действителност е бил втория байрак в Иво Джима. Първият бил прекомерно дребен и не се виждал добре. Фотографът Джо Розентал, който получава премия Пулицър за фотографията, идва едвам за издигането на втория байрак.

Иво Джима е първата японска земя, завладяна от американците. Мястото е било добре предпазено и са били нужни дни на кървави сражения, само че най-после Сурибачи е високомерен. Битката продължава цялостен месец и трима от издигналите флага са убити.

Легендарната целувка на Тайм Скуеър

Тази фотография е направена сега, когато президентът Труман афишира успеха над Японците. Фотографът Алфред Ейзенщед написа в дневника си: „ Видях един моряк, който тичаше по улицата и целуваше всяко момиче, което види. Млади, остарели, слаби, цялостни – за него нямаше значение. “.

От тогава тази фотография е знак за края на ВСВ и участва на доста приветствени картички и холивудски филми.

Източник: brainz.org

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР