Атина и София засилват двустранното сътрудничество с цел намаляване на

...
Атина и София засилват двустранното сътрудничество с цел намаляване на
Коментари Харесай

Кирил Петков: Атина и София засилват двустранното сътрудничество с цел намаляване на зависимостта от руския газ

Атина и София ускоряват двустранното съдействие за понижаване на зависимостта от съветския газ. Това излиза наяве от извънредно изявление на българския министър председател Кирил Петков за гръцкия вестник " Катимерини ", пише БГНЕС.

Що се отнася до сюжета за създаване на атомна електроцентрала в България, която да доставя сила и на Гърция, той акцентира, че страната към този момент преглежда евентуални снабдители и пристъпва към предпроектно изследване, с цел да излезе с предложение до 12 месеца. Петков изяснява за какво България няма да последва Европейски Съюз, в случай че наложи ембарго на " Газпром ", приказва за позицията на България по отношение на настояването на Москва за евакуиране на НАТО от страната и акцентира, че тесните връзки сред България и Русия нямат нищо общо с " властническия Путин ".

Относно ставащото в Украйна, министър председателят е безапелационен.

" Това е нападателен акт на война против прилежаща страна. Статистиката ме натъжава: повече от 700 цивилни, 50 деца и до 6000 украински бойци са изгубили живота си. Скърбя и за 11 000 съветски бойци, които са починали поради неразумните дейности на Путин. Всички тези хора умират на олтара на имперските стремежи на един властнически водач. Ето за какво доста се веселя, че всички ние в Европа приказваме в един глас, че това не може да остане безнаказано. Поне във финансово отношение ние предприехме решителни дейности. За страдание, е мъчно да предприемем военни дейности, защото това би довело до международна война. Но във всички случаи поддържаме украинския народ. На 100 % “, сподели Петков.

По думите му България към този момент е изпратила филантропична помощ и е отворила границите за бежанците - в страната към този момент има повече от 17 000 души.

" Подкрепяме нашите сътрудници от НАТО в подтекста на военното наличие на Алианса в Източна Европа. В реалност България е тясно обвързвана с народа и културата на Русия. Но ние разграничаваме това от сегашния властнически режим в Русия, режима на Путин. И би трябвало да отбележим, че това е братска война - един славянски народ против различен славянски народ “, сподели българският министър председател.

Той добави, че е напълно срещу настояването на Москва НАТО да се изтегли от България и Румъния.

" Не ми харесва концепцията някой да ни споделя какво би трябвало и какво не би трябвало да вършим. Ние сме самостоятелна страна и сами вършим своя избор. И не считам, че в НАТО може да има два типа страни - страни с армии и страни без армии. Това са провокации от страна на Москва. Подобна вероятност е изцяло нереалистична “, счита министър председателят.

Според Кирил Петков, на този стадий България не може да поддържа вероятно ембарго върху вноса на съветски газ, защото е подвластна от съветската сила на повече от 80% и всъщност това би затворило стопанската система ѝ.

" Следвайки последните събития, ние се нуждаем от по-голяма диверсификация на енергийните източници. Работим доста тясно по този въпрос с министър-председателя на Гърция. Целта е да засилим енергийната съгласуваност на нашите страни посредством газопровода IGB, тъй че България да има достъп до азербайджанския газ, както и до запасите от полутечен природен газ - LNG - в Александруполис. Това са двата разновидността, които сме заинтригувани да " пуснем в деяние " допустимо най-бързо, тъй че да имаме други възможности “, сподели Петков. " Искам да подчертая, че съм доста благополучен от съдействието с гръцкото държавно управление и считам, че имаме отлични връзки с Кириакос Мицотакис, който считам за отличен министър-председател “.

Атина и София разискват вероятността за подписване на двустранно съглашение за доставка на нуклеарна сила от България за Гърция, удостовери министър председателят.

" Имате потребност от по-евтина електрическа енергия. Ние разполагаме с нуклеарна сила, а вие - не. Като съберем тези две неща, можем да работим дружно като положителни съседи, изграждайки дълготрайни връзки посредством основаването на атомна електроцентрала, с взаимни изгоди в регион, който е забележителна опция на дефицита на сила в нашия район “, акцентира Петков. " Проучваме евентуални снабдители и организираме предпроектно изследване с бързи темпове. Веднага по-късно ще се върнем с съответни оферти към Гърция. Искам да имам вяра, че след 12 месеца ще имаме ясна визия какво тъкмо и по какъв начин ще го създадем “.

Кирил Петков разяснява и възраженията на България по отношение на разногласието във връзка присъединението на Северна Македония към Европейски Съюз, наблягайки, че България поддържа европейската вероятност на Северна Македония, както и на Албания.

" Но има някои неща, които първо би трябвало да бъдат решени, като да вземем за пример зачитането на правата на българите в Северна Македония с гаранции в границите на конституцията. Имаме пътна карта и доста добра връзка с държавното управление на Северна Македония и се надяваме бързо да напреднем “, съобщи министър председателят Кирил Петков в изявлението за " Катимерини “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР