Атина е обезпокоена, че Фреди Белери, етническият грък, който беше

...
Атина е обезпокоена, че Фреди Белери, етническият грък, който беше
Коментари Харесай

Атина се тревожи за съдбата на Белери - етнически грък, избран за кмет на Химара в Южна Албания

Атина е обезпокоена, че Фреди Белери, етническият грък, който беше определен за кмет на Химара в Южна Албания на общинските избори на 14 май (но не му беше разрешено да постави клетва, защото два дни по-рано беше задържан за хипотетично пазаруване на гласове), може да загуби мястото си в резултат на триковете, които държавното управление на Еди Рама разигра през последните три месеца.

Съобщава се, че албанският министър-председател е дал подмолни уверения на Гърция незабавно след вторите избори в Гърция в края на юни, че " казусът с Белери ще бъде организиран ". Днес се схваща, че той може би е блъфирал, с цел да завоюва време, тъй че трите месеца на предварителното задържане да изтекат и процесът да премине в идната фаза, която е автоматизираното дисквалифициране на Белери от кметския пост. Според албанския общински кодекс кметът е задължен да има адрес на престояване в рамките на своята община. Сегашният адрес на Белери е този на пандиза във Вльора, където той е арестуван, както планува законът за всеки пандизчия след приключване на тримесечния период на задържане.

" Технически трите месеца изтичат в неделя, 20 август ", съобщи юридически източник. Вследствие на това от понеделник албанското Министерство на вътрешните работи може да твърди, че Белери не може да постави клетва, защото не живее в рамките на своята община и може автоматизирано да бъде отхвърлен от служба.

Затвърждаването на позицията на Атина се прояви предходната седмица с демонстрацията в поддръжка на Белери, в която участваха кметовете на Атина Костас Бакоянис и на Солун Константинос Зервас, в съгласие с кабинета на министър-председателя и Министерството на външните работи. Този ход имаше за цел да изпрати на Рама обръщение, че Гърция няма да одобри сходни схеми, без да повдигне въпроси за качеството на демокрацията в Албания. " Демокрацията не може да бъде вкарана в затвор ", съобщи Бакоянис на митинга в центъра на Химара, намеквайки, че Гърция ще осъди Албания пред европейските институции и ще повлияе отрицателно на идния отчет за Балканите, който се чака през октомври.

Заместник-председателят на Европейската комисия за отбрана на европейския метод на живот Маргаритис Схинас, който взе участие в демонстрацията посредством авансово записано видеопослание, съобщи, че " този въпрос не може и не би трябвало да се трансформира в преграда, в стена пред европейските желания на страната и на албанския народ ". Посланието беше признато от Тирана, само че не е несъмнено, че Рама ще промени позицията си.

В Атина с въпроса се занимават държавните министри Макис Воридис и Ставрос Папаставру. По-специално Воридис е проучил задълбочено историята на етническото напрежение сред двете общности, като е разговарял и с юристите, защитаващи Белери. Според тях определеният кмет (и някогашен ръководител на етническата гръцка организация " Омоноя " ) е арестуван въз основа на явно едва и голословно обвиняване. Твърди се, че неговият асистент Пантелис Кокавесис, който също е задържан в същия ден, се е опитал преди изборите да купи поддръжката на 14 гласоподаватели за по 50 евро. Няма доказателства, а единствено изказване, че договорката се е състояла в тоалетната на мястото за срещи. " В съпоставяне с вас даже [турският президент Реджеп Тайип] Ердоган е първенец по народна власт ", съобщи наскоро Белери от пандиза, обръщайки се към Рама./БГНЕС

Атина / Гърция

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР