Астрономите откриха далечна планета, която може да е изцяло покрита

...
Астрономите откриха далечна планета, която може да е изцяло покрита
Коментари Харесай

Астрономи откриха воден свят с кипящ океан в дълбокия космос

Астрономите откриха далечна планета, която може да е напълно покрита с бездънен воден океан, което е прогрес в търсенето на условия за живот отвън Земята.


Наблюденията, осъществени от галактическия телескоп " Джеймс Уеб " (JWST) на НАСА, разкриха водна пара и химически признаци на метан и въглероден диоксид в атмосферата на екзопланетата, която е два пъти по-голяма от Земята и се намира на към 70 светлинни години от нас. Според откривателите от Кеймбриджкия университет тази химическа примес подхожда на воден свят, в който океанът обгръща цялата повърхнина, и на богата на водород атмосфера, макар че те не плануват прелестен морски пейзаж, съобщи „ Гардиън “.

" Океанът би могъл да бъде с температура от 100 °C или повече ", споделя професор Нику Мадхусудхан, който управлява разбора. При високо атмосферно налягане този парещ океан към момента може да бъде течен, " само че не е ясно дали ще бъде населен ", добави той.

Това пояснение е подкрепено в публикация, оповестена в списание Astronomy and Astrophysics Letters, само че се оспорва от канадски екип, който е направил спомагателни наблюдения на същата екзопланета, известна като TOI-270 d. Те са разкрили същите атмосферни химикали, само че настояват, че планетата би била прекомерно гореща за течна вода - евентуално 4000 °C - и вместо това би имала скалиста повърхнина, покрита с необикновено плътна атмосфера от водород и водни пари.

Която и позиция да надделее, тези последни наблюдения демонстрират зашеметяващия взор, който Джеймс Уеб дава върху природата на планетите отвън нашата Слънчева система. Телескопът улавя звездната светлина, която е филтрирана през атмосферите на орбитиращи планети, с цел да даде подробна разбивка на наличните химични детайли. Въз основа на това астрономите могат да си сформират визия за изискванията на повърхността на дадена планета - и вероятността там да оцелее живот.

Доказателствата за съществуването на океан на TOI-270 d се основават на неналичието на амоняк, който съгласно главните химични прогнози би трябвало да се появи естествено в богата на водород атмосфера. Но амонякът е мощно разтворим във вода и по тази причина би бил привършен в атмосферата, в случай че долу имаше океан. " Една от интерпретациите е, че това е по този начин нареченият " хикеански " свят - с воден океан под богата на водород атмосфера ", споделя Мадхусудхан.

Условията биха били доста разнообразни от тези на Земята. TOI-270 d е приливно заключен, което значи, че едната му страна е непрекъснато обърната към звездата, а другата е потопена във безконечен мрак, което основава извънреден температурен контрастност.

" През деня океанът ще бъде извънредно парещ. Нощната страна би могла да бъде евентуално подобаваща за обитаване ", споделя Мадхусудхан. Но там ще има смазваща атмосфера с десетки или стотици пъти по-високо налягане от това на повърхността на Земята и пара, която се търкаля от океана. Водите евентуално ще доближават дълбочина от десетки до стотици километри, с ледено морско дъно под високо налягане, а под него - скалисто ядро.

Професор Бьорн Бенеке от Университета в Монреал е провел спомагателни наблюдения на планетата и слага под въпрос хипотезата за " хицеанския свят ". " Според нас температурата е прекомерно висока, с цел да може водата да бъде течна ", споделя той и прибавя, че атмосферата наподобява съдържа обилни количества водна пара - прекалено много, с цел да може да се одобри съществуването на океан. По оценка на Бенеке на повърхността температурата може да доближи 4000 °С, като водата ще съществува в свръхкритично положение, при което разликата сред течност и газ се размива. " Тя е съвсем като гъст, парещ флуид ", споделя той.

" Не можем да свържем [въглеродния дисулфид] с биологичната интензивност ", споделя Мадхусудхан. " В атмосфера, богата на водород, е относително елементарно да го произведем. Но в случай че успеем да измерим неповторимата молекула, това е обещаващо, че в бъдеще би трябвало да можем да измерим обитаеми планети.

" Трябва да бъдем извънредно деликатни във връзка с метода, по който оповестяваме откритията за този тип обекти ", добави той. " Лесно е за обществеността да скочи с концепцията, че към този момент сме разкрили живот ".

Д-р Джо Барстоу, астроном от Отворения университет, който не е взел участие в последната работа, сподели: " Спектрите на тези дребни планети с JWST са в действителност вълнуващи, тъй като това са напълно нови среди, за които нямаме еквивалент в Слънчевата система. "

Барстоу добави, че по-нататъшни наблюдения, които да дефинират количеството на водните пари в атмосферата, ще оказват помощ да се обясни вероятността за съществуване на океан. " Наистина е очарователно и доста хубаво, че два екипа са разгледали еднакъв набор от данни и са стигнали до еднакъв химичен състав ", добави тя.

И двата екипа откриват въглероден дисулфид, който е обвързван с биологичните процеси на Земята, само че може да се създава и от други източници. Нямаше обаче следи от друга биосигнатурна молекула - диметилсулфид (DMS). /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР