Астрономите от Университета в Боулдър, Колорадо предупреждават, че Слънцето може

...
Астрономите от Университета в Боулдър, Колорадо предупреждават, че Слънцето може
Коментари Харесай

Учени предупреждават за масирано слънчево изригване в следващите 100 години

Астрономите от Университета в Боулдър, Колорадо предизвестяват, че Слънцето може да създаде супер пламък през идващите 100 години – прилив на сила, хиляди пъти по-мощен от стандартните изригвания.

Подобни събития са били забелязвани при млади звезди, само че в началото се смяташе, че те са невъзможни в Слънчевата система. За това оповестява Science Alert.

Учените са анализирали данни, получени от галактическите телескопи Kepler и Gaia, както и обсерваторията Apache Point в Ню Мексико. Намерeни са 43 звезди, сходни на Слънцето, които създават сходно супер-изригване.

Младите звезди отделят сила всяка седмица, а по-старите – един път на всеки няколко хиляди години. Досега обаче няма по-точна информация за силата на евентуалния припадък и въздействието му върху Земята.

Според откривателите, пагубното събитие може да докара до софтуерен срив на актуалната цивилизация, да аргументи вреди в трилиони долари по целия свят и да провокира непредвидени антропогенни бедствия и естествени катаклизми.

В по-старо проучване от октомври 2017 година учени от Харвардския университет предизвестяват, че скоро може да настъпи мощно слънчево изригване, което би нарушило действието на електрическата мрежа по целия свят, би навредило на спътниците и би изключило интернет.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР