Астрономи установиха, че газовият гигант WASP-69b оставя гигантска следа от

...
Астрономи установиха, че газовият гигант WASP-69b оставя гигантска следа от
Коментари Харесай

Екзопланетата WASP-69b има опашка, подобна на комета, дълга 563 000 км

Астрономи откриха, че газовият колос WASP-69b оставя гигантска диря от газ след себе си, формирана в следствие от разкъсването на атмосферата. Визуално тя прилича опашката на комета и е към седем пъти по-дълга от радиуса на самата екзопланета, ситуирана на 160 светлинни години от Земята.

WASP-69b е с размерите на Юпитер и се намира извънредно покрай своята звезда. Според откривателите от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA), създали откритието, точно тази непосредственост е виновна за необикновената дължина на опашката - лъчението на звездния вятър унищожава атмосферата на WASP-69b и оформя следата от газ зад нея.

" Работата на предходни екипи сподели, че тази планета губи част от атмосферата, което от своя страна допуска съществуването на едвам забележима опашка (или може би даже на никаква) ", споделя астрофизикът Дакота Тайлър от UCLA.

" Сега обаче ние дефинитивно открихме тази опашка и показахме, че тя е най-малко седем пъти по-дълга от самата планета. "

Илюстрация на планета с опашка от газ, която кръжи към своята звезда. Източник: Adam Makarenko/WM Keck Observatory

Новата находка става допустима с помощта на наблюденията с 10-метров телескоп в обсерваторията WM Keck в Хавай, както и на данни от неговия спектрограф с висока разграничителна дарба (той е кадърен точно да картографира измененията в дължината и честотата на светлинните вълни).

Благодарение на тези нови показания екипът съумява да дефинира, че WASP-69b губи огромни количества водород и хелий и даже да изследва взаимоотношението им със звездния вятър в огромни детайлности.

Данните, събрани за WASP-69b, ще дадат на астрономите скъпа информация за това по какъв начин планетите и звездите си взаимодействат. При това на изключително ранен стадий.

" За множеството известни екзопланети подозираме, че интервалът на загуба на атмосфера е завършил от дълго време ", споделя астрофизикът Ерик Петигура от Калифорнийския университет.

" Системата WASP-69b е скъпоценна находка, защото имаме рядката опция да учим загубата на атмосферна маса в действително време и да разберем сериозната физика, която образува хиляди други планети. "

Знаем за съществуването на WASP-69b от повече от десетилетие, само че както демонстрира последното изследване, към момента има какво да открием. Тя е известна като гореща юпитероподобна планета, която е нездравословно покрай звездата си и приключва една орбита за по-малко от четири земни дни.

Все отново няма заплаха екзопланетата да остане скоро без атмосфера (дори на фона на дългата опашка). WASP-69b е толкоз голяма, че звездата ѝ ще изчезне доста преди атмосферата ѝ да се изпари в галактическото пространство.

Масата на екзопланетата е към 90 пъти по-голяма от тази на Земята. " Няма заплаха да загуби цялата си атмосфера в границите на живота на звездата “, споделя Тайлър.

Изследването е оповестено в The Astrophysical Journal.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР