Астрономи станаха свидетели на космическо събитие, което не са наблюдавали

...
Астрономи станаха свидетели на космическо събитие, което не са наблюдавали
Коментари Харесай

Черна дупка погълна неутронна звезда и предизвика вълни във време-пространството

Астрономи станаха очевидци на галактическо събитие, което не са следили до момента. Миналата седмица уреди на Земята засякоха големи гравитационни талази във време-пространството, които сочат, че черна дупка на милиони километри от нашата планета е погълнала неутронна звезда, заяви БТВ.

Неутронната звезда, както и черната дупка, са остатъци от огромни звезди, които последователно се самоизяждат. В края на своя галактически живот, звездите стават извънредно тежки и плътни, като се трансформират или в неутронни звезди или в черни дупки.

Гравитационните талази са засечени от детектори в Италия и Съединените щати. Според сметките галактическото събитие се е случило на 8550 милиона трилиона километра от Земята. Астрономите към момента проучват получените данни, само че са безапелационни, че такива “катаклизмени вълни” могат да бъдат провокирани само от това, че черна дупка е погълнала неутронна звезда.

След като инструментите засекли гравитационните сигнали, астрономите мигновено насочили всичката си инсталация към мястото, откъдето пристигнали. За момента нямат образно удостоверение на теорията си.

Засечените талази евентуално могат да потвърдят и друга доктрина. Години наред астрономи считат, че във вселената сигурно съществуват бинарни системи (от две звезди или две черни дупки, например), в които вземат участие неутронна звезда и черна дупка.

Животът на бинарните системи приключва с удар сред двете галактически тела. С получените данни е допустимо тази доктрина да се окаже истина.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР