Астрономи се доближават до решаването на мистерията за далечни космически

...
Астрономи се доближават до решаването на мистерията за далечни космически
Коментари Харесай

Астрономически прозрения за радиосигнали от 3 млрд. светлинни години

Астрономи се приближават до решаването на мистерията за далечни галактически радиосигнали съгласно изследване, което предлага пояснения за мигновени гърмежи, които излъчват повече сила за една милисекунда, в сравнение с нашето слънце за през целия ден, оповестява Агенция Франс Прес.

Международни астрономи са забелязали няколко десетки бързи радиосигнали (FRBs), които могат да стигнат и до 10 000 на ден, само че единствено един от тях се повтаря спорадично, прочут като FRB 121102, което разрешава да бъде проучен.

Изследователите оповестяват, че съгласно изследванията, той идват от рискова среда, " измежду най-силно магнетизираните райони на космоса, следени в миналото ". Подобни среди се знае, че съществуват към големи черни дупки, само че това може да не е единственият отговор. Радиоизлъчванията от FRB 121102 могат да произлизат и от млада неутронна звезда в огромна мъгливост или излишък от свръхнова, се оповестява в проучването.

" Това е много екзотично. Ако имахме едно от тези от другата страна на нашата лична вселена - Млечния път - това би нарушило радиосигналите тук на Земята и бихме забелязали, защото това ще повлияе на равнищата на сигнал на нашите смарт телефони. Каквото и да се случва там, то е ужасно. Ние не бихме желали да сме там. ", разяснява Шами Чатърджи, старши теоретичен помощник по астрономия в университета Корнел.

Тези радиосигнали са открити за пръв път през 2007 година, тъй че даже дребните стъпки към разбирането на източника им са огромно неспокойствие за астрономите. Източникът на FRB 121102 и неговата среда са неповторими, което демонстрира " нов вид обект, който не сме виждали по-рано ", разясняват откривателите.

Огромните импулси на радиоизлъчванията - повече от 500 пъти по-голям от всички други мигновени радиосигнали, следени до момента - идват от към три милиарда светлинни години и минават през облак от магнетизирана плазма.

Самият FRB 121102 е открит през 2014 година от Лаура Спитлер, откривател, който в този момент работи за Института за радиоастрономия " Макс Планк " в Бон, Германия. Тайнственият гърмеж продължи три хиляди от секундата. Последните данни идват от телескопи в Обсерваторията " Аресибо " в Пуерто Рико и Обсерваторията " Грийн банк " в Западна Вирджиния.

" Това е отдалечено наблюдаване от разстояние три милиарда светлинни години. Тези нови измервания ни разрешават да бъдем доста по-конкретни за непосредствената среда към източника ", разяснява Джеймс Корд, професор по астрономия в университета Корнел.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР