Астрономи провеждат най-мащабните компютърни симулации от Големия взрив до наши

...
Астрономи провеждат най-мащабните компютърни симулации от Големия взрив до наши
Коментари Харесай

С компютърни симулации: Астрономи опитват да разберат еволюцията на Вселената

Астрономи организират най-мащабните компютърни симулации от Големия гърмеж до наши дни в опит за схванат по какъв начин се е развивала Вселената, съобщи ДПА/Пи Ей мидия.

Проектът, наименуван " Фламинго ", пресмята еволюцията на всички съставни елементи на Вселената - елементарна материя, тъмна материя и тъмна сила - в сходство със законите на физиката .

С напредването на симулациите се появяват виртуални галактики и космически купове в елементи.

Astronomers have performed the biggest-ever computer simulations to investigate how the universe evolved from the Big Bang ⬇️
— Sky News (@SkyNews)
Съоръжения като галактическия телескоп " Евклид ", изстрелян неотдавна от Европейската галактическа организация (ЕКА), както и " Джеймс Уеб " на НАСА събират данни за галактики, квазари и звезди.

Изследователите се надяват, че симулациите ще им разрешат да сравнят виртуалната галактика с наблюденията на действителната, реализирани с новите мощни телескопи.

Това може да помогне на учените да схванат дали общоприетият модел на космологията, употребен за пояснение на еволюцията на Вселената, добре разказва действителността.

" Космологията се намира на кръстопът ", споделя професор по фундаментална физика в Института по компютърна космология към университета Дърам.

" Разполагаме с невероятни нови данни от мощни телескопи, някои от които на пръв взор не дават отговор на теоретичните ни упования. Или общоприетият модел на космологията е неправилен, или в данните от наблюденията има леки отклонения ", изяснява специалистът.

" Нашите свръхпрецизни симулации на Вселената би трябвало да могат да ни дадат отговор на този въпрос ".

Предишните симулации, които бяха сравнявани с наблюденията на Вселената, се концентрираха върху студената тъмна матери я - считана за основен съставен елемент на структурата на космоса.

Сега обаче астрономите настояват, че въздействието на елементарната материя, която съставлява единствено 16 % от цялата материя във Вселената, и на неутриното - дребни частици, които рядко взаимодействат с елементарната материя, също би трябвало да бъдат взети под внимание при опитите за схващане на еволюцията.

" Въпреки че тъмната материя господства в гравитацията, приносът на елементарната материя към този момент не може да бъде подценяван, защото може да е сходен на отклоненията сред моделите и наблюденията ", споделя основният откривател професор Йоуп Схайе от университета в Лайден.

Astronomers have carried out the biggest ever computer simulations, from the Big Bang to the present day, to investigate how the universe evolved
— Irish Examiner (@irishexaminer)
Учените организират симулации с мощен суперкомпютър в Дърам в последните две години.

Те са лишили повече от 50 милиона процесорни часа на суперкомпютъра Cosmology Machine (COSMA 8).

За да създадат симулациите вероятни, откривателите са създали нов код, наименуван SWIFT, който разпределя изчислителната работа сред хиляди централни процесори (CPU, от време на време до 65 000).

" Фламинго " е план на консорциума Virgo за космологични суперкомпютърни симулации. Акронимът значи пълноводни симулации на широкомащабни структури с картографиране на цялото небе за интерпретация на наблюдения от последващо потомство.

Финансирането на плана е от Европейския съвет за научни проучвания, научни организации от Англия, Нидерландия и Швейцария.

Изследването е оповестено в списанието Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР