Астрономи проследиха как огромна черна дупка разкъсва обречена звезда, попаднала

...
Астрономи проследиха как огромна черна дупка разкъсва обречена звезда, попаднала
Коментари Харесай

Вижте как огромна черна дупка поглъща звезда

Астрономи наблюдаваха по какъв начин голяма черна дупка раздира обречена звезда, попаднала в гравитационното й поле, съобщи Ройтерс.

Космическото събитие е документирано от начало до дъно благодарение на телескопа на НАСА за разкриване на екзопланети ТЕСС /Transiting Exoplanet Survey Satellite/.

Погълнатата звезда е на разстояние 375 милиона светлинни години от Земята. Тя е с приблизителните размери на нашето Слънце.

Небесното тяло е изсмукано от супермасивната черна дупка.

Астрономите изначало са видели галактическия феномен с интернационална мрежа от телескопи на Земята, преди да прибягнат до услугите на галактическата обсерватория ТЕСС на НАСА. Апаратът, с размерите на ледник, употребява метода на директната фотометрия за разкриване на далечни планети в необятен откъслек от небето.

"Откритието ни беше композиция от добра подготовка и добър шанс, който от време на време е необходим за напредване на науката напред ", съобщи Томас Холойен от Института "Карнеги ", който управлява проучването.

Документираният феномен се следи, когато звезда се приближи прекомерно близо до гравитационното поле на супермасивна черна дупка. Тези великански обекти се намират в центъра на огромните галактики, в това число и на нашата, Млечния път. Чудовищната гравитация на черната дупка раздробява приближилата се звезда като част от нея се изхвърля в околното пространство, а друга бива погълната. Формира се диск от парещ ослепителен газ, който бива изсмукан.

Наблюдавайки измененията на светлината, до момента в който черната дупка гълтам звездата и изхвърля материя от нея във външна серпантина, астрономите могат да изучат в елементи държанието на тези загадъчни солидни обекти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР