Астрономи от университета на Арканзас регистрираха необичайно рентгеново лъчение и

...
Астрономи от университета на Арканзас регистрираха необичайно рентгеново лъчение и
Коментари Харесай

Специалисти обясниха необичаен сигнал от космоса с раждане на магнетар

Астрономи от университета на Арканзас записаха извънредно рентгеново излъчване и го обясниха с раждане на магнетар, заяви Физ.орг.

Необичайният обект се е образувал в резултат на обединение на две неутронни звезди. Според учените сходни събития се случват 20 пъти годишно в галактическо пространство с размер 1 милиард кубически светлинни години, осведоми Българска телеграфна агенция.

Специалистите са анализирали данни, събрани от телескопа " Чандра ". Те посочили изригване на рентгенови лъчи в вселена, която се намира на разстояние 6,5 милиарда светлинни години от Земята. Характеристиките на изменящия яркостта си обект съответствали на това, което се следи при обединение на две неутронни звезди, които пораждат също гравитационни талази и гама излъчване.

Специалистите изключили други вероятни източници на рентгеново излъчване и стигнали до извода, че изригването е подбудено точно от конфликта сред двете неутронни звезди. Еволюирането на сигнала, който затихвал по необикновен метод, навело на мисълта за образуване на магнетар, като силата на магнитното му поле се изразходва за радиация.

Магнетарът е вариация на неутронна звезда, която има рекордно по силата си магнитно поле. Диаметърът на тези обекти е 20-30 км, само че масата им е по-голяма от слънчевата. Експлозията на магнетара SGR 1806-20, далечен на 50 хиляди светлинни години от нашата планета, провокира релативно мощна йонизация в горните пластове на земната атмосфера.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР