Астрономи от цял свят обявиха, че са открили първото доказателство

...
Астрономи от цял свят обявиха, че са открили първото доказателство
Коментари Харесай

Астрономите разкриха доказателства за фоновото бучене на Вселената

Астрономи от целия свят оповестиха, че са разкрили първото доказателство за от дълго време теоретизираната форма на гравитационни талази, които основават " фоново бумтене ", разнасящо се из цялата Вселена.


Пробивът, изработен от стотици учени благодарение на радиотелескопи в Северна Америка, Европа, Китай, Индия и Австралия след дългогодишна работа, беше разгласен за значим стадий, който отваря нов прозорец към Вселената.

Гравитационните талази, предсказани за първи път от Алберт Айнщайн преди повече от век, съставляват пулсации в тъканта на Вселената, които минават през всичко със скоростта на светлината съвсем изцяло гладко.

Тяхното битие е доказано едвам през 2015 година, когато американската и италианската обсерватория засичат първите гравитационни талази, основани от конфликта на две черни дупки.

Тези " високочестотни " талази бяха резултат от едно-единствено мощно събитие, което изпраща мощен, къс гърмеж, пулсиращ към Земята.

Но от десетилетия учените търсят нискочестотни гравитационни талази, за които се счита, че непрекъснато се движат в пространството като фонов звук.

Обединявайки напъните си под знамето на Международния консорциум Pulsar Timing Array, учените, работещи в детектори на гравитационни талази на няколко континента, разкриха в четвъртък, че най-сетне са разкрили мощни доказателства за тези фонови талази.

" Вече знаем, че Вселената е залята от гравитационни талази ", споделя Майкъл Кийт от Европейския Pulsar Timing Array пред Агенция Франс Прес.

Използване на мъртви звезди като часовници

Когато гравитационните талази се движат в пространството, те доста леко притискат и разтягат всичко, през което минават.

За да открият доказателства за това прилепяне и разпъване при ниски честоти, астрономите преглеждат пулсарите - мъртвите ядра на звезди, които са се взривили при свръхнова.

Някои от тях се въртят стотици пъти в секунда, като проблясват снопове радиовълни на извънредно равни шпации, сходно на галактически фарове.


Това значи, че те могат да работят като " доста, доста прецизен часовник ", споделя Кийт.

За задачите на новото проучване радиотелескопи от целия свят бяха ориентирани към общо 115 пулсара в Млечния път.

След това учените мериха необикновено дребните разлики във времето на импулсите, търсейки предупредителни знаци за гравитационни талази.

Френският астрофизик Антоан Петьо съобщи, че са съумели да " открият промени с дълготрайност под една милионна част от секундата за повече от 20 години ".

Мора Маклафлин от американската стратегия Pulsar Search Collaboratory съобщи, че са били " потресени ", откакто за първи път са видели доказателства за вълните през 2020 година

Това беше " в действителност магически миг ", сподели тя на конференция.

Ранните доказателства подхождат на теорията на относителността на Айнщайн и на настоящето схващане на науката за Вселената, обявиха учените.

Но те подчертаха, че към момента не са " разкрили " дефинитивно вълните, защото не са достигнали златния стандарт за сигурност от пет сигми. Петте сигми значат, че има късмет едно на милион нещо да е статистическа случайност.

" Разочароващо е, че сме малко настрана от тази граница ", споделя Кийт и прибавя, че има 99-процентна възможност доказателствата да сочат гравитационни талази.

Всяка страна или група в консорциума разгласява проучванията си поотделно в разнообразни списания.

Стив Тейлър, ръководител на северноамериканската обсерватория за гравитационни талази NANOGrav, съобщи, че откакто всички данни бъдат обединени, границата от пет сигми може да бъде достигната до една-две години. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР