Астрономи от Принстънския университе с изненада откриха на 50 светлинни

...
Астрономи от Принстънския университе с изненада откриха на 50 светлинни
Коментари Харесай

Астрономи откриха рядка планета, „твърде масивна за своята звезда“

Астрономи от Принстънския университе с изненада откриха на 50 светлинни години от Земята планета, „ прекомерно солидна за своята звезда ", оповестява Ройтерс.

В галактиката ни Млечен път най-разпространеният вид звезда се назовава алено джудже - доста по-малка и по-слабо светеща от Слънцето. Тези звезди - или най-малко по този начин се смяташе - просто не са задоволително обемисти, с цел да одобряват планети, доста по-големи от Земята.

Но откриването на планета, чиято маса е най-малко 13 пъти по-голяма от тази на Земята, в орбита към алено джудже, чиято маса е единствено 11% от масата на Слънцето, накара астрономите да премислят теорията за образуването на планети. Съотношението на масата на тази планета по отношение на нейната звезда е повече от 100 пъти по-голямо от това на Земята по отношение на Слънцето.

„ Открихме планета, която е прекомерно солидна за своята звезда ", споделя астрономът от Университета на Пенсилвания Суврат Махадеван, един от ръководителите на проучването, оповестено тази седмица в списание „ Сайънс ".

Звездата, наречена LHS 3154, се намира относително близо, на към 50 светлинни години от Земята. Светлинната година е дистанцията, което светлината изминава за една година - 9,5 трилиона км.

Слънцето е към хиляда пъти по-светло от тази звезда. „ Трудно е да се каже, че това е звезда ", споделя астрономът от Принстънския университет Гудмундур Стефансон, теоретичен началник на проучването. „ Тя има маса малко над границата за поддържане на водороден синтез, което е изискването да се смята за звезда ", добави ученият.

Орбитата на планетата, наречена LHS 3154 b, е на към 2,3% от дистанцията на Земята от Слънцето, като тя обикаля към звездата си на всеки 3,7 дни. Тя може да бъде уподобена по мярка и състав на Нептун, най-малката от четирите газови планети в Слънчевата система.

Въз основа на евентуалния състав на новооткритата планета, сходен на този на Нептун, и близостта й до звездата, вероятността да поддържа живот е извънредно дребна, сподели Стефансон.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР