Астрономи от Калифорнийския университет в Санта Барбара откриха неизвестни досега

...
Астрономи от Калифорнийския университет в Санта Барбара откриха неизвестни досега
Коментари Харесай

Астрономи откриха нов тип загадъчни звезди

Астрономи от Калифорнийския университет в Санта Барбара откриха незнайни до момента галактически обекти, които е допустимо да зародят при нарушение на нормалния развой, обвързван със гибелта на звезда, заяви Сайънс алърт.

Става въпрос за напълно дребна гореща звезда, която бързо трансформира яркостта си, защото външните й пластове се пробват да възстановят равновесието.

Новите обекти са наречени горещи субджуджета пулсатори. Те припомнят различен необичаен тип звезди - високоамплитудните сини пулсатори, за чието битие бе оповестено през 2017 година Яркостта им се трансформира с десетки проценти за по-малко от час - 20-40 минути. Невъзможно е пулсатори да зародят вследствие на еволюцията на самотна звезда. Учените считат, че причина за образуването им може да е прекосяване на величие покрай свръхмасивна черна дупка или сливането му с друга звезда, предава Българска телеграфна агенция.

Четирите нови звезди пулсират с интервал от 200 до 475 секунди, като трансформират яркостта си с 5 %. Те са от подтип субджуджета В. Масата им е 2 пъти по-малка от слънчевата, а размерите им - 10 пъти по-малки от тези на Слънцето. Това ги трансформира в звезди с огромна компактност. Предполага се, че пораждат, когато звезда от основната поредност, да вземем за пример Слънцето, се трансформира в червен колос, само че прибързано губи външните си пластове заради незнайни аргументи.

Специалистите не знаят какво кара субджуджетата В да пулсират. Причината може да е струпване на желязо, водещо до циклична поява на неяснота в даден пласт на звездната атмосфера. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР