Астрономи направиха детайлни наблюдения на една изключително екстремна екзопланета, наречена

...
Астрономи направиха детайлни наблюдения на една изключително екстремна екзопланета, наречена
Коментари Харесай

Астрономи се натъкнаха на една от най-екстремните планети въобще

Астрономи направиха детайлни наблюдения на една извънредно рискова екзопланета, наречена WASP-189b. Тук температурите на повърхността достигат цели 3200 градуса по Целзий!

Тези градуси, измерени от спътника CHEOPS на Европейската галактическа организация, могат да разтопят и скали, и метал – даже да ги трансфорат в газообразна форма.

Да, повърхността на Слънцето е по-гореща – 6000 градуса по Целзий. WASP-189b обаче умерено може да се мери с няколко дребни звездни джуджета.

Новите открития вършат планетата в един от най-екстремните светове, откривани в миналото. Нейната орбита е едвам 2.7 дни, като едната ѝ страна е непрекъснато обърната към звездата ѝ. Освен това е голяма – към 1.6 пъти по-голяма от Юпитер.

Източник: ESA

„ WASP-189b е изключително забавна, защото съставлява газообразен колос, който орбитира извънредно покрай своята звезда – споделя астрофизикът Моника Лендъл от Женевския университет в Швейцария. – Нужни са ѝ по-малко от три дни, с цел да обиколи своята звезда – тя е 20 пъти по-близо до нея, в сравнение с Земята е до Слънцето. “

Въпросната звезда, наречена HD 133112, е с 2000 градуса по Целзий по-гореща отСлънцето. Това е една от най-горещите звезди, за които е известно, че разполага с планетарна система. CHEOPS прави забавно изобретение и за това галактическо тяло – то се върти толкоз бързо, че безусловно се издърпва от вътрешната страна на открито при своя екватор.

WASP-189b се намира прекомерно надалеч от нас (326 светлинни години) и прекомерно покрай HD 133112, с цел да можем да я следим непосредствено. CHEOPS обаче прибягва до някои трикове – първо, следи планетата, до момента в който минава зад своята звезда (окултация), а по-късно – до момента в който е пред нея (транзит).

Благодарение на тези данни учените научават детайлности за нейната бляскавост, температура, размер, форма и орбитални характерности.

Изследването е оповестено в .

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР