Астрономи изготвиха първата глобална карта на геологията на Титан. Благодарение

...
Астрономи изготвиха първата глобална карта на геологията на Титан. Благодарение
Коментари Харесай

Това е първата глобална карта на Титан – един от спътниците на Сатурн

Астрономи изготвиха първата световна карта на геологията на Титан. Благодарение на нея можем да забележим ясно кои са другите видове среди по повърхността на спътника на Сатурн. Научният труд, оповестен в Nature Astronomy, разказва общо шест и е отдаден на метода, по който метановият цикъл ги оформя.

Подобно на метода, по който водата оформя Земята, по повърхността на Титан вали метан, който основава реки и езера. Впоследствие той се изпарява и отива в атмосферата. Този цикъл, в композиция с ветровете, химичните реакции и температурните разлики, основава няколкото разнообразни околни среди из Титан.

„ По-голямата част от повърхността е покрита от органични материали – в частност равнини (65 процента) и дюни (17 % – разяснява основният началник на изследването доктор Розали Лопес от Лабораторията за реактивно придвижване към NASA. – Според нас те се образуват от органични материали, падащи от атмосферата и придвижвани от вятъра. Това демонстрира, че ветровете са изиграли основна роля при оформянето на повърхността на Титан.

Съществуват ясни вариации в географските ширини на другите среди. Дюните се срещат покрай екватора, до момента в който естествените равнини са при междинните географски ширини. Полюсите пък са дом на прословутите метанови езера, както и на странните лабиринтообразни терени. Останалите два терена са антични хълмове и планини.


Източник: NASA/JPL-Caltech/ASU

Картата е направена благодарение на данни от задачата „ Касини “. Благодарение на нея можем да забележим по какъв начин спътникът на Сатурн се е трансформирал през годините и доколко доминират тези органични равнини. Въпреки всичко учените към момента не могат да си отговорят на някои въпроси.

„ Съществуват още доста неща, които не разбираме – да вземем за пример композиционните разлики сред дюните (ниско албедо) и равнините (високо албедо) – дали вали повече там, където срещаме повече равнини, а не толкоз в междинните географски ширини, където са тъмните дюни? – пита доктор Лопес – Все още нямаме отговорите на доста въпроси, само че картата ни дава интегриран и световен взор над геологията, които бъдещите откриватели на метановите цикли могат да употребяват. “

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР