Астрономи анализираха данни от европейския апарат Венера Експрес и установиха,

...
Астрономи анализираха данни от европейския апарат Венера Експрес и установиха,
Коментари Харесай

За атмосферата на Венера се характеризира с много силни ветрове

Астрономи проучиха данни от европейския уред " Венера Експрес " и откриха, че атмосферата на тъмната страна на нашата съседка е още по-бурна и безредна, в сравнение с светлата, заяви Интернешънъл бизнес таймс, осведоми ДАРИК.

За атмосферата на Венера се характеризира с доста мощни ветрове , които са със скорост до 60 пъти по-голяма от ротацията на планетата. Специалистите до момента мислеха, че това събитие е еднообразно и за тъмната, и за светлата част на планетата. Оказа се, че то е доста по-неправилно на тъмната страна. Там има облаци с по-различна форма и градеж - огромни, на талази и влакна. Те обаче са присъщи единствено за северното полукълбо.

Учените са работили със стотици фотоси от апарата VITRIS на " Венера експрес ", направени с разнообразни дължини на вълните. Те разкриха стационарни, или гравитационни талази в ниската атмосфера, които наподобява не се движат с нея. Те са над стръмни планински региони. Това демонстрира, че топографията въздейства на облаците от горната страна. Ниските пластове на атмосферата на Венера до момента не бяха изследвани. В проучването са взели участие учени от японската галактическа организация ДЖАКСА, от университета в Билбао и от Европейската галактическа организация.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР